Personeel, klanten en leveranciers beginnen onzeker te worden OR Fokker is niet gerust over reddingsplan

Het uitblijven van een akkoord tussen de Nederlandse staat en het Duitse Dasa over een reddingsoperatie voor Fokker begint funeste gevolgen te hebben....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Cor-secretaris G. Melchers zegt zich steeds meer zorgen te maken over de onderhandelingen. 'We hebben de indruk dat het moeizaam en traag verloopt.' Fokker heeft zijn twee grootaandeelhouders gevraagd om een injectie van 2,3 miljard gulden. Oud-Unilever-topman Maljers probeert de beide partijen bijeen te brengen. 'Een slagvaardig man. We dachten dat het binnen een paar weken wel beklonken zou zijn', zegt Melchers.

De nervositeit onder Fokker-werknemers neemt toe naar mate de onderhandelingen langer duren en de jaarwisseling dichterbij komt. Tot eind dit jaar staat Dasa garant voor alle betalingen van Fokker. Zonder een nieuwe regeling zou de fabrikant in januari worden bedreigd met een faillissement. Maar belangrijker is volgens de ondernemingsraad dat het uitblijven van een akkoord inmiddels allerlei neven-effecten heeft.

De motivatie onder het personeel begint af te nemen, schrijft de or aan Bischoff en Wijers. Bovendien hebben de afgelopen maanden zo'n tweehonderd hoog-gekwalificeerde werknemers het zekere voor het onzekere genomen: ze zijn ingegaan op aanbiedingen van bedrijven die bij Fokker talent proberen weg te kapen. Omdat toeleveranciers onzeker worden, wordt de tijdige leverantie van vliegtuigen onzeker.

Hoewel Fokker de laatste maanden een fors aantal orders heeft geboekt, stelt de or vast dat potentiële klanten de neiging hebben te wachten op een akkoord over de herfinanciering van de vliegtuigfabrikant. De concurrentie profiteert daarvan, zegt de or.

Volgens het reclamebureau Publicis FCB vindt driekwart van de Nederlandse bevolking overigens dat de vliegtuigbouw voor ons land behouden moet blijven. Op basis van een steekproef onder 750 Nederlanders concludeert het bureau dat ruim zes van de tien Nederlanders vindt dat de overheid daarvoor een bijdrage moet leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden