'Personeel kipbedrijven VS draagt luiers omdat ze niet naar wc mogen'

Werknemers van de grootste pluimveeverwerkers in de VS krijgen zo weinig tijd voor toiletbezoek, dat sommigen een luier dragen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse afdeling van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Om de productielijn op gang te houden, negeren chefs regelmatig verzoeken van het personeel om naar het toilet te gaan. Ook worden ze bedreigd met ontslag.

Een kippenslachterij. Beeld ANP
Een kippenslachterij.Beeld ANP

De situatie bij de bedrijven is zo erg, dat sommige werknemers hun behoefte in hun broek doen, aan de productielijn, omdat ze het niet langer kunnen ophouden.

De concurrentie in de sector is zo groot, dat veel kipverwerkingsbedrijven onder grote druk staan om zoveel mogelijk vlees tegen de laagste kosten te leveren aan de klanten. 'Ik moest Pampers dragen, en vele anderen ook', zegt Dolores, werkneemster van een Simmons-fabriek in Arkansas, die vaak niet naar de toilet mocht. Van haar chef kreeg ze te horen dat ze maar niet te veel moest eten en drinken.

'Ik was verbijsterd toen werknemers in Arkansas mij vertelden dat personeelsleden regelmatig luiers dragen', zegt Oxfam-directeur Minor Sinclair. 'Ze voelen zich gedwongen dit te accepteren omdat ze hun hun baan willen behouden.'

Als de werknemers wel naar de wc mogen, moeten ze vaak in minder dan tien minuten terug zijn. Tot overmaat van ramp staan ze bij de toiletten vaak in lange rijen te wachten. Om te voorkomen dat ze naar het toilet moeten, beperken werknemers het drinken volgens Oxfam tot een 'gevaarlijk' niveau.

'Ze doorstaan pijn en ongemakken terwijl ze zich zorgen maken over hun gezondheid en hun baan', aldus de onderzoekers. 'En ze lopen flinke gezondheidsrisico's.'

Privacy

Oxfam zegt dat vooral vrouwen hard worden getroffen, vanwege hun zwangerschap of menstruatie. 'Ze moeten hun best doen om hun waardigheid te behouden, evenals hun privacy, als ze moeten vragen om naar het toilet te gaan', aldus de onderzoekers.

De onderzoekers spraken met werknemers van grote bedrijven als Tyson Foods, Pilgrim's Pride, Perdue Farms en Sanderson Farms. Oxfam voerde woensdag actie bij het hoofdkantoor van Tyson in Arkansas. Daar werd een petitie overhandigd met 100 duizend handtekeningen waarin het bedrijf wordt opgeroepen de werknemers met respect te behandelen.

Sinclair: 'De chefs doen alles om de razendsnelle productielijn draaiende te houden. De bedrijven sluiten hun ogen hiervoor, terwijl ze de winsten opstrijken. Dit lijkt op iets van honderd jaar geleden, maar het gebeurt nu.' De bedrijven ontkennen echter de misstanden. 'Wij staan niet toe dat verzoeken worden geweigerd om naar het toilet te gaan', aldus een woordvoerder van Tyson. Dit bedrijf verwerkt per week 35 miljoen kippen en is goed voor een omzet van 36 miljard euro per jaar.

Zeldzaam

Perdue zegt zich niet te kunnen herkennen in de verhalen van de geïnterviewde werknemers. Het bedrijf wijst erop dat het personeel twee pauzes van een half uur krijgt tijdens acht uur werken. Wie buiten deze pauzes toch naar het toilet moet, aldus Perdue, mag weg zodra iemand voor hem of haar kan invallen.

De twee belangenorganisaties van de sector, de National Chicken Council en de U.S. Poultry & Egg Association, kunnen zich helemaal niet vinden in het rapport. 'We geloven dat zulke incidenten heel zeldzaam zijn en dat de bedrijven hard hun best doen om ze te voorkomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden