Personeel kernreactor ondeskundig

Ondeskundigheid van het personeel van de kernreactor in Petten is mede reden om de reactor langer gesloten te houden. Volgens een onderzoekscommissie van het internationaal atoomagentschap (IAEA) in Wenen bestaat in Petten een onnodig veiligheidsrisico....

Volgens de IAEA is het bedieningspersoneel van de kernreactor in Petten onvoldoende op de hoogte van de werking van het thermische systeem van de reactor. Dat wordt gebruikt om de splijtstofstaven te koelen.

Minister Pronk heeft het rapport woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij denkt pas na 18 maart een beslissing te kunnen nemen over een eventuele herstart van de kernreactor. Op die datum weet hij hoe het zit met scheurtjes in een van de lasnaden van het reactorvat. Een Engels bureau doet daar nu onderzoek naar.

Half februari is de kernreactor in Petten op last van minister Pronk stilgelegd nadat duidelijk was geworden dat het personeel en het management de veiligheidsvoorschriften niet tot in detail volgden. De IAEA-commissie moest vervolgens die veiligheidscultuur in Petten in kaart brengen.

Ook moest er nieuw onderzoek komen naar de groei van een scheurtje, en mogelijke meerdere scheurtjes, in een van de lasnaden. Het scheurtje zit er sinds de bouw van het reactorvat in 1984. Wordt het groter, is de vraag, en zo ja: wat betekent dat dan voor de levensduur van het reactorvat en de veiligheid van de kernreactor?

Uit het onderzoek van de IAEA-commisie, die begin maart in Petten is geweest, blijkt ook dat de veiligheidsprocedures moeten worden aangepast. Ook moet het bedieningspersoneel naar een opfriscursus omdat het kennis over specifieke koeleigenschappen van de reactorkern ontbeert, stelt de IAEA-commissie.

De commissie vindt dat de organisatiestructuur rond de kernreactor te ingewikkeld is, en moet worden aangepast. Zo is vaak onduidelijk wie waar verantwoordelijk voor is: de Europese Commissie (de eigenaar van de kernreactor) of de beheerder NRG, een instantie met als aandeelhouders het ECN in Petten en de Kema in Arnhem.

De Kernfysische Dienst van het ministerie heeft inmiddels een plan met 177 punten voor verbetering van de veiligheidscultuur goedgekeurd. NRG en de Europese Commissie hebben uitvoering ervan toegezegd. De minister denkt voor 22 maart alle gegevens binnen te hebben voor een besluit over een eventuele herstart.

Als het besluit langer wordt uitgesteld, ontstaan er problemen met de levering van radioactieve geneesmiddelen, die door de reactor worden geproduceerd. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het gaat dan om isotopen voor de bestraling van verschillende soorten kanker en diagnostica voor de opsporing van ziektes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden