Personeel gevangenissen slecht beschermd

Meer dan de helft van de justitiële inrichtingen doet te weinig om het personeel te beschermen tegen agressie van gedetineerden en bezoekers. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie, dat dinsdag werd gepresenteerd. Ook was bij 80 procent van de bezochte inrichtingen de werkdruk te hoog.

AMSTERDAM - De inspectie onderzocht bij 39 van de 44 inrichtingen in Nederland de psychosociale arbeidsomstandigheden van het gevangenispersoneel. Medewerkers in de gevangenis krijgen van het overheidspersoneel verreweg het meest te maken met fysiek geweld. In 2011 werd 70 procent slachtoffer van fysieke agressie. Ter vergelijking: bij de politie was dit 43 procent.


Vanwege dit hoge risico op agressie deed de inspectie in 2008 onderzoek naar de maatregelen bij inrichtingen om geweld tegen te gaan en trok aan de bel. 'Sindsdien is er weinig verbeterd. De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft wel allerlei plannen bedacht, maar op de werkvloer zagen we die te vaak niet terug,' zegt een woordvoerder van de inspectie.


Zo ontbreken er vaak trainingen over omgaan met agressie, schort het aan het melden en evalueren van incidenten, is de communicatie over agressie tussen leidinggevenden en medewerkers slecht en de werkdruk in de meeste gevallen te hoog.


Al die problemen hangen met elkaar samen, stellen de vakbonden in een reactie op het onderzoek. 'Door reorganisaties en bezuinigingen is het vet van de botten gehaald in het gevangeniswezen', zegt Marco Ouwehand van FNV Abvakabo. 'Daardoor is de bezetting erg krap en schieten maatregelen om agressie tegen te gaan erbij in.'


De Dienst Justitiële Inrichtingen zegt dat de werkdruk en agressie sinds 2008 wel degelijk zijn gedaald en verwijst daarvoor naar een onderzoek onder medewerkers dit jaar. Daaruit blijkt dat het aantal gevallen van ongewenste omgangsvormen tussen personeel onderling, waarvan in het gevangeniswezen meer dan in andere sectoren sprake was, de laatste jaren flink is gedaald. De agressie van gedetineerden steeg echter licht. De dienst laat begin volgend jaar aan de Kamer weten wat ze met het rapport van de inspectie doet.


Juist de agressie van gedetineerden brengt de gevangenisbewaarders nu in de problemen, zegt Murphy Martens, adviseur bij de vakbond CNV Publieke Zaak en zelf gevangenisbewaarder. 'Door de bezuinigingen staan nu veel bewaarders alleen, maar één is geen, zeggen wij. Als er calamiteiten zijn, komen we handen tekort.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden