Personeel chipfabrikant NXP legt werk neer

Ruim 450 werknemers van chipfabrikant NXP Semiconductors in Nijmegen hebben dinsdagmiddag een aantal uren het werk neergelegd om een loonsverhoging van 3 procent af te dwingen.

AMSTERDAM - De fabrikant van onder meer de chip voor de ov-chipkaart en chips voor autosleutels heeft volgens de vakbonden een topjaar gehad. Zij willen dat de medewerkers daarvan meeprofiteren. Het personeel wil ook dat de bonusregeling voor de lagere en middeninkomens wordt omgezet in vast salaris.


NXP, een voormalig onderdeel van Philips, is volgens de vakbonden een voorbeeld van een bedrijf waarvan de buitenlandse directie weinig opheeft met het Nederlandse poldermodel. 'Het voor wat hoort van onze overlegcultuur werkt niet bij Britse en Amerikaanse directies', zegt Arthur Bot van CNV Vakmensen. 'In slechte tijden passen we als vakbonden onze looneisen aan, maar als het weer goed gaat, dan stelt de directie daar wat tegenover. Zo ging dat tenminste nog onder Philips-topman Gerard Kleisterlee', zegt Bot.


NXP herkent zich niet in die kritiek. 'Onze medewerkers verdienen een cao-verhoging, maar we kunnen in goede jaren niet altijd compenseren wat in slechte jaren niet is geleverd', zegt Stefan Hermans, hoofd personeelszaken. NXP vindt ook niet dat koopkrachtverlies alleen door werkgevers moet worden goedgemaakt. Het gaat immers ook om de gevolgen van overheidsmaatregelen, stelt Hermans.


De cao-onderhandelingen bij NXP liepen vorige week vast. De vakbonden FNV en CNV vinden het onterecht dat het personeel van NXP niet meeprofiteert van de winsten die het bedrijf maakt. NXP deed het vorig jaar veel beter dan de concurrentie en haalde 34 procent meer winst dan in 2012. 'De werknemers hebben hier hard aan gewerkt en willen dat terugzien in een fatsoenlijke loonsverhoging', zegt Gerald Maenen van FNV Metaal.


NXP vindt dat de vakbonden veel te snel met een eindbod zijn gekomen, waarover zij niet meer wilden onderhandelen. De chipfabrikant is wel bereid de bonusregeling om te zetten in een vaste uitkering voor de midden- en lagere inkomens. De regeling pakte de afgelopen twee jaar voor hen nadelig uit, erkent Hermans: 'Zij kregen geen bonus en de hogere inkomens wel. Dat is onwenselijk.'


Bij NXP werken 3.300 mensen in Eindhoven en in Nijmegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden