Personeel bekent doorverkopen vuurwerk

Zes werknemers van het ontplofte vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede hebben bekend dat ze kleine hoeveelheden vuurwerk hebben doorverkocht aan particulieren, vaak vrienden en kennissen....

Van onze verslaggevers

Vijf van hen zijn vrijdag op vrije voeten gesteld na drie dagen voorarrest; de zesde zit nog steeds vast. Ook twee andere medewerkers van het vuurwerkbedrijf zitten nog in voorarrest op verdenking van illegale vuurwerkhandel.

De voorlopige hechtenis van de twee S.E. Fireworks-directeuren, R. Bakker en W. Pater, is vrijdag met dertig dagen verlengd. Hun advocaten hebben beroep aangetekend tegen de beslissing.

De raadslieden zeggen dat ze het dossier, op grond waarvan de rechtbank tot zijn besluit is gekomen, niet hebben mogen inzien. Dat is volgens hen in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De politie heeft de acht medewerkers wegens illegale vuurwerkhandel aangehouden nadat directeur Bakker zou hebben toegegeven dat medewerkers consumentenknalgoed doorverkochten. De beide directeuren worden nu niet alleen van overtreding van milieuregels verdacht, maar ook van schending van het Vuurwerkbesluit, dat dergelijke handel strafbaar stelt. De advocaat van Pater zegt dat zijn cliënt niets met de doorverkoop had te maken. De raadsman van Bakker zegt dat deze verdenking 'nogal vergezocht is in relatie tot de ramp'.

Vorige keer verlengde de rechtbank in Almelo het voorarrest niet met de gebruikelijke dertig dagen, maar met veertien dagen. Daarom hoopten de raadslieden dat hun cliënten spoedig zouden vrijkomen.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank was tot een kortere verlenging besloten om druk uit te oefenen op het Openbaar Ministerie. 'De rechtbank wilde alleen het OM bewegen meer stukken te overleggen', aldus persrechter H. Inden. Het dossier omvat inmiddels zesduizend pagina's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden