Personeel ambulances werd met nieuwjaar juist met rust gelaten

In de Nieuwjaarsnacht werd in heel Nederland slechts één geweldsincident gemeld door ambulancepersoneel. De politiekorpsen turfden weliswaar enkele honderden geweldsincidenten tegen hulpverleners, maar meestal bleef het bij schelden of dreigen, en negen op de tien keer was het gericht tegen de politie.

Dat blijkt uit de landelijke cijfers van Oud en Nieuw 2011-2012, die de politie aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft gestuurd. In een begeleidende brief aan de Tweede Kamer stelt deze vast dat er, anders dan direct na Nieuwjaar werd gemeld, geen stijging is van het aantal incidenten, maar een afname.

Wat niet wegneemt dat wat er wél gebeurde 'onacceptabel' is, benadrukt de minister. Zo registreerden de politiekorpsen bij elkaar 4.061 incidenten, werden er 1.419 arrestaties verricht en steeg het aantal gevallen van zware mishandeling. Anderzijds: het totale aantal incidenten daalt al jaren met gemiddeld zo'n 400 per jaar, het aantal brandstichtingen is sinds de eerste oud-en-nieuw-rapportage in 2009 teruggelopen van 2.037 tot 732, en het aantal arrestaties is licht gestegen.

Hulpverleners

Vooral de geweldscijfers tegen hulpverleners, waarvoor veel aandacht is, zijn markant. Bij 90 procent van de rond de tweehonderd geregistreerde incidenten ging het om geweld tegen de politie. Geweld tegen medische hulpverleners werd nauwelijks gemeld: in totaal waren er op de EHBO-posten vier incidenten, maar daar bleef het bij schelden of dreigen. Brandweerlieden kregen in heel Nederland acht keer te maken met geweld. In vijf gevallen ging het om dreigen of schelden, één incident werd ingeboekt als 'zware mishandeling'.

De SIRE-campagne 'Handen af van onze hulpverleners', met in de hoofdrol een in scène gezette belegering van een ambulance, zal weinig hebben uitgemaakt. Ook vorige Nieuwjaarsnacht kwamen er bij de politie maar drie meldingen binnen waarbij ambulancepersoneel betrokken was. In slechts één geval ging het om fysiek geweld. Niettemin rekent Opstelten 'het geweld tegen politie, brandweer en ambulancepersoneel' in zijn brief tot de 'nu al in het oog springende zaken. Dit is onacceptabel en zal consequent en met alle voorhanden zijnde middelen bestreden blijven worden.'

In zijn rapportage schetst de politie een somber beeld van Oud en Nieuw. Zo zou er sprake zijn van een 'vrijwel constante stijging' van het aantal beledigingen, bedreigingen, openlijke geweldplegingen en mishandelingen tegen hulpverleners. Nadere analyse leert echter dat dit niet juist is: gedurende de afgelopen vier jaar nam het aantal meldingen van bedreiging, openlijke geweldpleging en mishandeling juist geleidelijk af. Bovendien zijn er nog te weinig cijfers om met zekerheid van een trend te kunnen spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.