Perslucht maakt windenergie stuk rendabeler

Groene stroom wordt goedkoper als elektriciteit uit windmolens opgeslagen kan worden. Bijvoorbeeld in lege gasvelden...

Amsterdam Windenergie is de efficiëntste manier om groene stroom te produceren. Maar het zou nog beter kunnen als er een mogelijkheid was de opgewekte elektriciteit te bewaren. Dat lukt tot nu toe nog niet goed, waardoor de energie uit de wind niet geoogst kan worden als het ’s nachts hard waait.

Voor dit probleem zijn al diverse oplossingen bedacht, zoals in Nederland een nieuw plan-Lievense: een valmeercentrale in het IJsselmeer, die, als er een overschot is aan windenergie, het meer leegpompt. Bij een stroomtekort kan het meer weer volstromen, waardoor met het vallende water energie kan worden opgewekt.

Andere ideeën zijn de opslag van energie in de accu’s van elektrische auto’s die in de toekomst massaal aan het stroomnet zullen hangen. Ook zou windstroom omgezet kunnen worden in waterstof, maar bij dat proces gaat voorlopig nog erg veel energie verloren. Het Lievense-plan en de elektrische auto bestaan voornamelijk op de tekentafel.

Maar er is nog een mogelijkheid: gebruik overtollige windstroom om lucht samen te persen, om die vervolgens op te slaan in voormalige mijnen of lege gasvelden. De energie die vrijkomt als de lucht ontsnapt, kan worden gebruikt om stroom op te wekken.

Compressed air energy storage (CAES), wordt de techniek genoemd. De voordelen zijn groot, schrijft de Toronto Star. Windenergie wordt er veel rendabeler door, onder meer doordat met deze methode elke zucht kan worden omgezet in elektriciteit. Maar ook doordat windenergie nu verkocht kan worden op momenten dat de vraag groot is, en dus de prijs hoger.

De situatie in Ontario lijkt op de Nederlandse: de afgelopen anderhalve eeuw zijn daar ruim 50 duizend gasputten geslagen, die nu grotendeels leeg zijn. Ook Nederland kent veel kleine gasvelden, die gebruikt kunnen worden voor CAES.

Nieuw is de techniek niet: ze wordt al sinds de 19de eeuw toegepast. In onder meer Huntorf (Duitsland) en het Amerikaanse McIntosh staan al elektriciteitscentrales die werken volgens dit principe. Alleen worden deze centrales ‘gevoed’ met overtollige elektriciteit uit reguliere centrales. Iowa krijgt in 2011 zijn eerste groene persluchtcentrale.

CAES zou vanwege de behoefte aan lege gasvelden een concurrent kunnen worden van carbon capture and storage (CCS), waarbij CO2 van bijvoorbeeld kolencentrales wordt opgeslagen in lege reservoirs. Het wordt nog dringen onder de grond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden