Pers prijst 'Brokeback'

De opera Brokeback Mountain, een productie van Teatro Real in Madrid, is in de wereldpers lovend ontvangen. Het stuk is geregisseerd door Ivo van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam.

LOTTE GRIMBERGEN

AMSTERDAM - In belangrijke kranten als The New York Times, Le Monde, El País en de Frankfurter Allgemeine wordt de opera van componist Charles Wuorinen en schrijfster Annie Proulx een grote toekomst toegedicht. Critici noemen deze nieuwe visie op Proulx' korte verhaal uit 1997 en de verfilming daarvan in 2005 van regisseur Ang Lee een aanwinst voor het moderne muziektheater.

Brokeback Mountain gaat over de geheime liefdesrelatie tussen twee cowboys in Wyoming, het middenwesten van Amerika. In het ruige berglandschap zoeken zij naar een vrijheid die ze in het dagelijks leven niet vinden. Annie Proulx schreef het korte verhaal aanvankelijk voor The New Yorker; later werd het opgenomen in een bundel korte verhalen. Het werd wereldberoemd door de film van Ang Lee met Heath Ledger en Jake Gyllenhaal in de hoofdrollen.

Ivo van Hove werd voor deze regie gevraagd door Gerard Mortier, tot voor kort intendant van Teatro Real. Van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam, wordt regelmatig gevraagd als gastregisseur bij opera's. Brokeback Mountain was zijn debuut bij Teatro Real in Madrid, een van de vooraanstaande operahuizen in Europa.

Van Hoves regie wordt geprezen vanwege de helderheid en de stilering van vormgever Jan Versweyveld. The New York Times roemt de Amerikaanse componist: 'Wuorinen heeft een ingewikkelde, levendig georkestreerde compositie gemaakt, die de beklemmende situatie van de twee mannen op een bij vlagen briljante manier neergezet.'

De Spaanse krant El País is over zowel de componist als de regisseur te spreken: 'De muziek van Charles Wuorinen versterkt de dramatische spanning. De composities zijn zo opgebouwd dat ze een rijke sfeer van fantasie en variatie creëren. De enscenering van Ivo van Hove is met precieze ritmische en theatrale betekenis, zeer effectief', aldus de recensent.

Volgens de Frankfurter Allgemeine past de productie in een indrukwekkend rijtje: 'Het is een grote tragedie van klassiek formaat. Klassiek en eeuwig, als Tristan en Isolde, Romeo en Julia, Abélard en Héloïse.'

Alleen The Guardian heeft kritiek op libretto, muziek en enscenering. De muziek wordt hier en daar ook aangemerkt als 'niet emotioneel genoeg'. De recensent noemt de voorstelling onnatuurlijk: 'Er is een overvloed aan regieaanwijzingen in het libretto en het zijn die aanwijzingen die de productie van Van Hove zo zelfbewust gekunsteld maken.'

Of Brokeback Mountain ook in Nederland te zien zal zijn, bijvoorbeeld tijdens het Holland Festival, is nog niet bekend.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden