Pers kiest Klaas Dijkhoff tot Politicus van het Jaar
VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is donderdag door de parlementaire pers verkozen tot Politicus van het Jaar 2015. Hij wordt vooral geroemd vanwege zijn optreden als 'nuchter en koelbloedig manager van de vluchtelingenstroom'. Hij 'bewaart rust op een licht ontvlambaar dossier' en 'blijft weg van populistische stoerdoenerij', zeggen journalisten.
Zijn bemoeienis met de Teevendeal wordt hem wel verweten: 'Jammer van de mist daarover', zegt een journalist. 'Dat is een smetje.' Gisteravond lag de staatssecretaris nog flink onder vuur van de oppositie omdat hij zich als Kamerlid heeft bemoeid met de verdediging van toenmalig minister Ivo Opstelten van Justitie in het parlement. Pas daarna, in maart 2015, werd Dijkhoff staatssecretaris. Hij profileert zich sindsdien op het asieldossier.
De verkiezing van de Politicus van het Jaar wordt jaarlijks georganiseerd door de Parlementaire Pers Vereniging (PPV). Zowel bewindslieden als Kamerleden komen in aanmerking. In het algemeen komt de VVD als winnaar uit de bus. In de top vijf staan drie VVD'ers en twee oppositieleden. De liberalen haalden 45 procent van de te verdelen punten binnen. De PvdA komt niet voor in de top vijf.
Klaver en Buma op plek 2 en 3
De tweede en derde prijs geven de politiek journalisten respectievelijk aan GroenLinks-leider Jesse Klaver en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Klaver krijgt waardering van de politieke pers omdat hij als 'in staat lijkt om van GroenLinks weer een populaire linkse partij te maken', die een serieus 'electoraal gevaar vormt voor Samsom (PvdA), Roemer (SP) en Pechtold (D66)'. 'Hij weet links de reanimeren', zegt een journalist. 'Hij geeft nieuwe energie aan de Haagse politiek, zegt een ander. Maar wat de pers betreft, is hij er nog niet: 'Hij moet het bij de eerstvolgende Kamerverkiezingen nog wel laten zien.'
CDA-leider Buma maakte indruk op politiek journalisten doordat hij dit jaar het CDA 'uit het isolement wist te leiden, terug naar een invloedrijke positie, het centrum van de macht'. Ook wordt hij gezien als een sterk debater: 'hij kreeg als enige dit jaar Wilders in het defensief', zegt een journalist. 'Hij is een allroundschaatser. Authentiek en heeft lef.'
Eerder deze week koos het publiek PVV-leider Geert Wilders tot politicus van het jaar. Journalisten geven de prijs niet altijd aan de persoon die het populairste is, maar kijken bijvoorbeeld ook of de politicus zijn of haar beleid heeft waargemaakt en of de politicus goed bereikbaar is voor media.
Doodskus
De prijs biedt overigens geen garantie tot een toekomstig glansrijke carrière, merkte De Telegraaf vanochtend terecht op. Zo won PvdA-leider Diederik Samsom de titel nog in 2012. Zijn partij scoort nu slechts 10 zetels in de peilingen. SP-voorman Jan Marijnissen sleepte de prijs in 2006 binnen, maar verdween twee jaar later van het politieke toneel op het Binnenhof. Hetzelfde lot ondergingen Wouter Bos (2008, PvdA) en Jozias van Aartsen (2003, VVD).
Soms is de prijs wel een goede voorspeller voor de toekomst. PvdA'er Frans Timmermans werd vorig jaar verkozen tot politicus van het jaar en is inmiddels gepromoveerd tot eurocommissaris in Brussel. PVV-leider Geert Wilders kreeg de prijs in 2007 al van de parlementaire pers. Zijn partij is inmiddels uitgegroeid tot de grootste in de peilingen.
De top 10 van de verkiezing voor Politicus van het Jaar: pic.twitter.com/UnCB5EvLeW
— Fons Lambie (@fonslambie) 17 december 2015