'Pers kan in Eerste Kamer niet fatsoenlijk zijn werk doen'

De parlementaire pers kan in de Eerste Kamer zijn journalistieke taken niet naar behoren vervullen. De senaat is een gesloten bolwerk dat bureaucratisch en personvriendelijk te werk gaat. Op klachten daarover wordt niet gereageerd.

De Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer Beeld anp

Die klacht heeft voorzitter Jos Heijmans van de Parlementaire Persvereniging (PPV) neergelegd bij Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, omdat hij bij de senaat geen gehoor kreeg. Zij zegde toe de kwestie in het wekelijkse overleg met de Eerste Kamer ter sprake te brengen. Een woordvoerster van de senaat belooft met voorzitter Heijmans om tafel te gaan en de problemen te bespreken. 'We gaan ermee aan de gang. We gaan dit oplossen.'

Belangstelling
Sinds de Statenverkiezingen van vorig jaar heeft het huidige gedoogkabinet in de senaat slechts met extra gedoogsteun van de SGP de kleinst mogelijke meerderheid. Daardoor staat de Eerste Kamer opeens veel meer in de belangstelling. Het lijkt erop dat de organisatie niet zit te wachten op die aandacht.

Volgens Heijmans is van verschillende media een forse verscheidenheid aan klachten binnengekomen. Waar de Tweede Kamer de laatste jaren streeft naar transparantie, lijkt aan de overzijde van het Binnenhof een tegengestelde beweging gaande.

Zo is de 'Rijkspas', die na een omslachtige procedure aan parlementair journalisten wordt uitgereikt en waarmee zij toegang krijgen tot de meeste rijksgebouwen, in de Eerste Kamer niet langer geldig als toegangsbewijs.

Eigen passen
De senaat reikt bij belangrijke debatten eigen passen uit. Die moeten van tevoren worden aangevraagd, wat snel inspelen op de actualiteit danig bemoeilijkt. Het ministerie van de minister-president, Algemene Zaken, hanteert ook al een eigen pas.

Zelfs journalisten die waren behangen met drie passen werden bij een recent debat in de senaat ook nog onderworpen aan een fouillering, elke keer als zij de zaal wilden betreden. Dat kan voor snelle media, die tussendoor even gauw iets willen produceren en dan verder luisteren, oplopen tot wel tienmaal op een dag.

Wandelgangen
De beveiliging van de Eerste Kamer staat geen journalisten toe in de wandelgangen en de koffiekamer om te spreken met de senatoren. In de Tweede Kamer is dat de gewoonste zaak van de wereld. Ook worden journalisten geregeld geweigerd bij commissievergaderingen terwijl dat openbare bijeenkomsten zijn. Daarvoor worden oneigenlijke argumenten aangevoerd. Zo zouden journalisten een potentiële bedreiging van de veiligheid van senatoren vormen.

Bovendien kampt de Eerste Kamer met organisatorische en technische problemen. Medewerkers kennen de regels niet en weten van elkaar niet wat ze doen. Bij grote drukte raken de schuifdeuren die toegang geven tot de publieke tribune defect. Het personeel stuurt bezoekers en pers dan naar een andere ingang. Daar worden ze dan geweigerd.

Regen
Niet alleen de pers ondervindt hinder van de gebrekkige organisatie en stroperige bureaucratie bij de senaat. Bij een debat over rituele slacht stond een flinke groep belangstellenden 's avonds uren in de regen buiten te wachten. Ze mochten er niet in omdat er geen plaats zou zijn op de publieke tribune. Die was er wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden