Pers Hongkong vreest aantasting vrijheid

Journalisten in Hongkong verzetten zich tegen een wetsvoorstel dat volgens hen de persvrijheid bedreigt. In een maandag in vijf lokale kranten geplaatste petitie roepen zij regeringsleider Leung Chun-ying van de metropool op het gewraakte plan in te trekken.

Het wetsvoorstel voorziet in een beperking van de toegang tot informatie over directies van ondernemingen. Dergelijke informatie werd recentelijk gebruikt in een serie artikelen waarin de rijkdom van Chinese leiders werd onthuld.

Directeuren van bedrijven krijgen als het voorstel wet wordt, de mogelijkheid om hun adres, identiteitskaart of paspoort uit de openbaarheid te houden. Volgens het bestuur van Hongkong is de wet bedoeld om hun privacy te beschermen.

De petitie verscheen in de kranten als advertentie over een hele pagina onder de kop Geheimhouding voedt corruptie. Meer dan 1800 journalisten, docenten journalistiek en studenten zetten hun handtekening onder het stuk.

De voormalige Britse kolonie Hongkong behield toen het in 1997 onder het bewind van Peking kwam een semi-autonome status met meer vrijheden dan de communistische leiders in China zelf toestaan. Peking houdt echter angstvallig in de gaten dat Hongkong niet te democratisch wordt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden