Perquin weg bij Libelle

Vorige week werd ze vol trots voorgesteld, aan de Libelle-lezers, maar Patricia Perquin is niet wie ze is.

Vrouwenblad Libelle stopt na drie afleveringen met de column van 'ex-prostituee' Patricia Perquin. Dit weekeinde kwam naar buiten dat achter het pseudoniem Valérie Lempereur schuilgaat, een journaliste met een dubieuze reputatie.


Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat het twijfelachtig is of Lempereur op de Wallen heeft gewerkt als prostituee, zoals zij in haar artikelen en in de bestseller Achter het Raam op de Wallen beweert.


Afgelopen vrijdag probeerde de schrijfster met een kort geding te voorkomen dat haar identiteit zou worden onthuld. De rechter oordeelde echter dat publicatie geoorloofd was.


Libelle had de auteur juist vorige week in het blad geïntroduceerd als nieuwe columniste. Zij zou wekelijks gaan schrijven over 'haar leven na de Amsterdamse Wallen'.


De eerste aflevering ging over haar plan om ondanks haar verleden als prostituee toch een man aan de haak te slaan.


In een interview van twee pagina's werd ze aan de lezeressen gepresenteerd. 'Ze heeft zin in de columns die ze voor Libelle gaat schrijven', staat in het interview. Libelle is volgens het artikel 'het blad dat ze als kind al las. En dat ook haar moeder leest.'


Journaliste Valérie Lempereur wordt door vele, vaak bekende personen beschuldigd van leugens en bedrog. Tussen 2008 en 2010, waarin 'Patricia' beweert op de Wallen te hebben gewerkt, runde de als man geboren Lempereur een uitgeverij in Antwerpen.


Franka Stuy, hoofdredacteur van Libelle, laat maandag per sms weten dat de column van Perquin na drie afleveringen stopt - komend weekeinde verschijnt haar laatste bijdrage. Het bericht van Stuy suggereert dat dit altijd de intentie is geweest. 'Naast onze vaste columnisten hebben we regelmatig tijdelijke columnisten. Perquin stopt na 3 afleveringen.'


Zo werd het vorige week niet aan de lezeressen gepresenteerd. Toen schreef Libelle nog dat Perquin 'stof genoeg' voor columns denkt te hebben: 'Er is in die jaren op de Wallen nogal wat gebeurd. Uitbuiting, vernedering, geweld, bedreiging, angst: ze maakte het, naast de lieve collega's en een enkele leuke man die ze ontmoette, allemaal mee.'


Stuy reageert niet op telefoontjes. 'Meer nieuws heb ik niet, vandaar deze sms.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden