Peronisten kiezen Rodriguez Saà als interimpresident

De 'saaie' De la Rúa is de vierde Argentijnse president in dertig jaar die door de omstandigheden gedwongen voortijdig vertrekt, terwijl het land in vuur en vlam staat....

Reuters en AFP

De peronistische gouverneur van de Argentijnse provincie San Luis zal zaterdagavond door de volksvertegenwoordiging worden aangewezen als de nieuwe interimpresident van Argentinië. Op 3 maart 2002 zullen er presidentsverkiezingen worden gehouden. Het dan gekozen staatshoofd zal de resterende termijn van de donderdag afgetreden president De la Ruá uitdienen. Zijn ambtsperiode liep nog tot december 2003.

Dat heeft de huidige tijdelijke president van Argentinië, Ramon Puerta meegedeeld. Volgens hem hebben de peronisten, die in het parlement de meerderheid hebben, Saà unaniem aangewezen. Saà sprak tegen journalisten in Buenos Aires van een 'zeer moeilijke taak' die hem gegeven wordt. Puerta had direct bij zijn benoeming tot interimpresident laten weten dat hij die functie niet langer dan 48 uur zou bekleden.

De la Rúa keerde gisteren nog even terug in het presidentieel paleis. Zijn laatste maatregel was het opschorten van de staat van beleg die hij eerder deze week afkondigde. Het dodental als gevolg van de plunderingen en gevechten tussen politie en demonstranten de afgelopen twee dagen is opgelopen tot 27. De la Rúa's staatssecretaris voor veiligheid is officieel in staat van beschuldiging gesteld omdat hij ondanks een rechterlijk bevel geweigerd had de politiemacht uit de straten van Buenos Aires terug te trekken.

In het kamp van de peronisten, die de meerderheid in beide kamers van het parlement hebben, waren de meesten er voorstander van om binnen negentig dagen nieuwe presidentsverkiezingen te organiseren. De aanhangers van ex-president Carlos Menem wilden echter dat het parlement een vervanger voor De la Rúa zou benoemen die de resterende twee jaar van diens termijn af zou maken.

Menem heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij zich bij de verkiezingen in 2003 opnieuw kandidaat zal stellen. Menem, die niet langer onder huisarrest staat wegens zijn deelname aan de illegale verkoop van wapens maar tegen wie diverse processen wegens corruptie lopen, voelde er niets voor om nu een halve termijn te accepteren.

Hoewel Puerta slechts 48 uur in functie zal zijn, zal Puerta opnieuw de staat van beleg afkondigen. Hij noemde het onverklaarbaar dat De la Rúa hieraan een einde maakte omdat het in tal van provincies nog onrustig zou zijn. Vrijdag werden echter geen grote incidenten gemeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden