Permanente controle bij slachthuis Leeuwarden

Minister Gerda Verburg van Landbouw stelt permanente ‘poortcontroles’ in bij het slachthuis in Leeuwarden. Alle veetransporten worden gecontroleerd door de Algemene Inspectiedienst (AID)....

De minister vertelde dat ze afgelopen donderdag een gesprek had gehad met een voormalige medewerker van de inspectiedienst. Deze zou haar hebben verteld over de misstanden bij het toezicht.

Volgens een woordvoerder van Verburg is er vee vervoerd op een manier die niet aan de welzijnseisen voldoet. Wat er dan precies mis zou zijn met die transporten, is niet bekend. Het gesprek met de klokkenluider was vertrouwelijk. Behalve de poortcontroles heeft Verburg ook nog andere maatregelen aangekondigd. Wat die precies inhouden, vertelt ze niet. Wel zegt ze het relaas van de klokkenluider ‘zeer serieus’ te nemen.

Verburg nam het verder op voor de Voedsel- en Waren Autoriteit, die samen met de AID belast is met toezicht en handhaving in de vleessector. Onlangs raakte de VWA in opspraak toen uit een intern onderzoek bleek dat het toezicht op veetransporten in elk geval in 2006 nogal te wensen overliet. Zo zouden controlerende dierenartsen onder druk worden gezet om een oogje dicht te knijpen. De minister kondigde nader onderzoek aan naar misstanden in slachthuizen en rond veetransporten. Verburg zei in Buitenhof niet te twijfelen aan de onafhankelijkheid van het functioneren van de dienst.

Het is niet de eerste keer dat Leeuwarden het nieuws haalt met vermeende misstanden in de veesector. In de zomer van 2006 stelde de stichting Dierenrecht Nederland dat op de Leeuwarder veemarkt, net als op die van Utrecht trouwens, geregeld koeien stelselmatig mishandeld werden. Ook zouden koeien met overvolle uiers worden verhandeld, terwijl dat verboden is. De stichting maakte opnames op de veemarkten met een verborgen camera en deed aangifte van mishandeling. In april vorig jaar besloot het Openbaar Ministerie dat de Leeuwarder veemarkt vervolgd moest worden. Voor misstanden op de veemarkt in Utrecht was te weinig bewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.