Permanent steunfonds voor eurolanden in financiële nood

MADRID Er komt een permanent noodfonds voor eurolanden in zware financiële problemen. Dat moet voorkomen dat een bijna failliet eurolid net als Griekenland een speelbal wordt van de financiële markten en nog verder in problemen komt....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

‘We zijn het eens dat we een permanent crisismechanisme moeten opzetten’, zei eurogroepvoorzitter Juncker vrijdag na afloop van een overleg met zijn EU-collega’s. De Europese Commissie had eerder deze week om zo’n noodfonds gevraagd. De Commissie werkt de komende weken uit hoe het fonds gevuld gaat worden.

Demissionair minister De Jager (Financiën) toonde zich mede daarom terughoudend over het nieuwe fonds. Volgens hem is wel duidelijk dat de eurolanden ‘ook in te toekomst’ adequaat zullen optreden als de stabiliteit van de munt gevaar loopt. Zondag kreeg Griekenland de verzekering dat het dit jaar 30 miljard euro mag lenen van de andere eurolanden. In de twee jaar daarna kan het eveneens rekenen op financiële steun.

De Jager staat achter een hardere aanpak van eurolanden die herhaaldelijk hun begroting laten ontsporen. ‘We zijn in het verleden te vrijblijvend geweest.’ De Jager betreurde met name de versoepeling in 2005 van het stabiliteitspact (de begrotingsvereisten voor landen met de euro) omdat de tekorten in Duitsland en Frankrijk opliepen. ‘Met de kennis van nu, kun je zeggen dat we toen te soft zijn geweest.’ Toenmalig minister Zalm was destijds echter al furieus over de verzwakking van het pact onder druk uit Parijs en Berlijn.

De Commissie stelt voor de eurozondaars te straffen door hun EU-subsidies op te schorten. Verder wil eurocommissaris Rehn (Economische Zaken) sneller boetes opleggen als het financieringstekort boven de toegestane 3 procent komt. Juncker vindt dat sancties ook gerechtvaardigd zijn als de staatsschuld van eurolanden te snel stijgt.

De Jager steunt het voorstel van de Commissie dat de eurolanden hun economisch beleid meer op elkaar afstemmen. ‘Niet dat Brussel onze pensioenen gaat bepalen, wel dat het kijkt naar de betaalbaarheid van onze pensioenstelsels’, aldus De Jager. Eurostat, dat de statistieken voor de EU opstelt, zou de bevoegdheid moeten krijgen aangeleverde data ter plekke te onderzoeken. De Jager: ‘Dat betekent dat we tot op zekere hoogte bij elkaar in de keuken gaan kijken.’

Rehn wil dat de lidstaten hun ontwerpbegrotingen (Prinsjesdagplannen) eerst naar de Commissie sturen voor de nationale parlementen ze goedkeuren. Dat geeft Brussel de mogelijkheid te toetsen of die plannen sporen met de gemaakte EU-afspraken. De Duitse staatssecretaris Assmussen (Economische Zaken) nam daar vrijdag direct afstand van. Hij wil niet tornen aan de bevoegdheid van het parlement.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden