Permanent onder dopingtoezicht

Turner Yuri van Gelder heeft zijn schorsing wegens cocaïnegebruik uitgezeten. Nu hij is afgekickt, wacht hem de volgende klus: terugkeren aan de top....

Van onze verslaggever Mark van Driel

Den Bosch Yuri van Gelder staat de turnbond toe om hem buiten wedstrijden te controleren op doping- en drugsgebruik. Dat is bekendgemaakt op een bijeenkomst in Den Bosch, waar Van Gelder zijn rentree aankondigde. De wereldkampioen van 2005 op het onderdeel ringen is een jaar geschorst geweest wegens cocaïnegebruik.

Instemming met extra controles was voor de turnbond een voorwaarde om Van Gelder weer toe te laten tot het turnteam, dat onder leiding van bondscoach Bram van Bokhoven traint in de Flik-Flak Hal in Den Bosch. Volgens de Nederlandse turnbond is het noodzakelijk om strenger te zijn dan de dopingreglementen. Zowel de reputatie van de turner als die van de turnbond kan erdoor worden beschermd.

Met de mogelijkheid van extra controles probeert de turnbond de problemen als tussen 2006 en 2009 te voorkomen. In die periode hadden sleutelfiguren in de sportbond en NOC*NSF sterke aanwijzingen dat Van Gelder cocaïne gebruikte. Het was moeilijk daartegen op te treden, omdat de bond geen doping- of drugtests kon laten uitvoeren.

Van Gelder verspreidde bovendien tegenstrijdige informatie. Tegen enkelen bekende hij zijn verslaving, tegen anderen ontkende hij dat er problemen waren. Cocaïne is volgens de dopingreglementen alleen strafbaar tijdens competities, niet buiten de wedstrijden om.

Van Gelder bekende vorig jaar na een positieve test bij de NK turnen dat hij sinds 2006 geregeld tweemaal per week cocaïne had gebruikt.

‘We willen het risico op herhaling maximaal verkleinen’, zei turnbondvoorzitter Jos Geukers woensdag. Bondsarts Liesbeth Lim zal verantwoordelijk zijn voor eventuele extra testen. Ze mag de resultaten bekendmaken. De afgelopen jaren beriep ze zich op haar medische geheimhoudingsplicht als het cokegebruik van Van Gelder ter sprake kwam.

De turnbond acht het risico op herhaling niet groot. Van Gelder heeft vorig jaar drie maanden afgekickt in een Schotse kliniek en volgt nog steeds een programma waarin hij met lotgenoten moet praten over verslaving. Sinds januari heeft hij zich voorbereid op zijn terugkeer met behulp van de turntrainer Boris Orlov.

Van Gelder lijkt vastbesloten terug te keren aan de wereldtop. ‘Mijn misstap valt in de categorie eens maar nooit weer’, zei de turner die vanwege zijn drugsgebruik werd ontslagen bij zijn werkgever Defensie. Hij meed het woord ‘cocaïne’. ‘Het spul is slecht voor je lichaam en je geest.’

Van Gelder wilde niet praten over zijn drugsgebruik of de afkickbehandeling. Hij koos ervoor vooruit te kijken. Hij hoopt in oktober mee te doen aan de WK turnen in Rotterdam. Daarvoor moet hij een plek zien te veroveren in het Nederlandse turnteam, dat zes leden en één reserve telt. In september moet hij zich zien te kwalificeren via een landenwedstrijd in Italië en een wereldbekerwedstrijd in België.

Zelfvertrouwen
Aan zijn zelfvertrouwen zal het niet liggen. ‘Ik ben het nog niet verleerd’, zei Van Gelder. Hij oogde gezond. Zijn borstkas en armen leken niet aan omvang te hebben ingeboet, zijn gebruinde gezicht straalde. Tijdens een lichte training hing hij met groot gemak in de ringen, ondanks een lichte schouderblessure. Die kwaal speelde drie weken geleden op.

‘Ik wil snel terugkeren op topniveau en medailles winnen’, zei Van Gelder. Hij is van plan ook op de onderdelen vloer en sprong uit te komen. ‘De trainingen gaan goed.’ De turner ontweek de vraag of hij zich nu fitter voelt dan in de periode van zijn drugsgebruik. Hij stelde wel dat het niet gemakkelijk zal zijn om de top te halen. ‘Turnen is een van de moeilijkste sporten die er is.’

Volgens bondscoach Bram van Bokhoven zijn drie maanden wellicht net genoeg om Van Gelder klaar te stomen voor de WK in Rotterdam. Hij is niet precies op de hoogte van de vorm van de turner.

Vanwege diens schorsing mocht hij hem het afgelopen jaar niet trainen. ‘Laten we wel zijn, turnen bij de topacht van de wereld doe je nooit zo maar’, zei Van Bokhoven. Hij benadrukte dat Van Gelder niet zeker is van deelname aan de WK. In de selectie van zes turners is een plek vrijgehouden. Die moet hij zien te veroveren op vijf andere gegadigden.

‘Yuri is niet zeker van zijn plek’, aldus de bondscoach. ‘Hij moet zijn meerwaarde kunnen aantonen. Bij topsport gaat het om wedstrijden turnen. Daar zit een heel traject aanvast: wedstrijdgevoel, ritme, je kunnen presenteren. Hij is nu nog niet wedstrijdfit, maar daar gaan we heel hard aan werken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden