Perfecte pilsjes in tijdloze kroeg

Het eeuwenoude Hoppe is uitgeroepen tot het Beste Café van Nederland. De bruine kroeg heeft de hoogste bieromzet per vierkante meter van Amsterdam.

Sta-Hoppe is van top tot teen bruin. Geslepen glas in de deur, schelpenzand op de grond. De tijd is er stil blijven staan. Muziek klinkt er niet, een van de tappen zit in de muur. De enige moderniteiten zijn een beveiligingscamera, listig gemonteerd op de brede lijst van een reusachtig schilderij, koelkasten en een digitale kassa.


Hoppe op het Spui in Amsterdam is door het vakblad Misset Horeca uitgeroepen tot het Beste Café van Nederland. Vanwege de tijdloze ambiance, de ouderwetse gastvrijheid en het vakkundige personeel.


Opgericht in 1670 is het een van de oudste cafés van Amsterdam. Het bestaat uit twee gedeelten: Sta-Hoppe, waar het gros van de cliëntèle staande inneemt, en Zit-Hoppe. De prijs voor het Beste Café is uitgereikt voor beide gedeelten.


Vaten steken achter de bar uit de muur. In zwierige letters is erop geschilderd wat er vroeger in zat: jenever, kruidenbitter, port, cognac, oranjebitter, brandewijn - het is een juweel van een drankorgel. Op de rand staat een rekje hardgekookte eieren.


Obers in witte overhemden, stroppie en zwarte broek tappen een perfect pilsje. Lekker koud en elke slok laat een rand schuim in het glas na, zoals het hoort. In Sta-Hoppe staan alleen mannen achter de bar. In noodsituaties mag een vrouw de helpende hand toesteken. Die is snel gevonden, Zit-Hoppe heeft twaalf vrouwen op de loonlijst.


Tot zes jaar geleden was het café in handen van de beruchte, in 2010 overleden horecatycoon Sjoerd Kooistra. Hij heeft veel kroegen om zeep geholpen. Bij Hoppe zijn onder zijn bewind de vaste drinkers en de vertrouwde barmannen de tent uit gejaagd. Het café was verworden tot een toeristenfuik.


'In twee jaar had-ie de kroeg naar de verdommenis geholpen', zegt Pepijn Zonneveld, een van de eigenaren. Zo had hij een happy hour ingevoerd. 'Stamgasten komen daar niet voor. Die komen voor een prachtig getapt biertje.'


De nieuwe eigenaren maakten van Hoppe weer een internationaal buurtcafé, een smeltkroes van stamgasten en toeristen. Het staat in een paar honderd reisgidsen, in de top-100 'Great Bars of the World' van Lonely Planet staat Hoppe achtste.


De vaste gasten komen via de zijkant binnen, toeristen door de voordeur. Er zijn stamgasten die 's ochtends in Zit-Hoppe koffie drinken en aan het eind van de middag in Sta-Hoppe hun borrel naar binnen slaan. Een enkeling legt later op de avond nog een keer aan.


Tankwagens rijden twee keer per week voor met bier. Niet dat alle vier tanks van 1.000 liter elke keer tot op de laatste druppel zijn uitgewrongen, maar het is een indicatie. Hoppe heeft in Amsterdam de hoogste bieromzet per vierkante meter.


Op een foto proost Freddy Heineken met een glas champagne. 'Meneer Heineken dronk nooit bier', zegt de ober. Aan de toog worden kroegwijsheden gedebiteerd. 'De meeste oplichters hebben een grijs pak aan.'


Iets verderop staan twee kiftende grijsaards. De een is piloot geweest en heeft de duivel en zijn ouwe moer vervoerd. Tot kamelen aan toe. 'Kamelen?', bromt de ander. 'Als ik ergens een hekel aan heb, zijn het kamelen.' Piloot: 'Ze stonden in kratten.' 'Mafkees', concludeert zijn gesprekspartner.


Twee dames die een dagje Amsterdam doen, volgen het gekift geamuseerd. 'We waren van plan een wijntje te drinken, maar we zitten hier al uren. Het is om te gillen.'


KROEGENTOP-10

Het Amsterdamse Café Hoppe mag zich een jaar lang het beste café van Nederland noemen. Het eindigde als eerste in de top-100 van het vakblad Misset Horeca. De top-10 met tussen haakjes de positie van vorig jaar:


1 (8) Hoppe


2 (3) De Bonte Koe, Purmerend


3 (5) De Stee, Leeuwarden


4 (9) Van Ruysdael, Heemskerk


5 (6) In de Karkol, Maastricht


6 (12) Het Centrum, Horst


7 (24) De Gekroonde Suikerbiet, Zierikzee


8 (4) In de Wildeman, Amsterdam


9 (2) Anvers, Tilburg


10 (14) 't Pleintje, Hengelo, Overijssel


STA-ZIT-LIG-HOPPE

Café Hoppe (1670) was in eerste instantie een distilleerderij met een proeflokaal. Het interieur is grotendeels intact en valt onder monumentenzorg. Sommige vaste klanten ook. In 1938 werd een aanpalend hotel bij het café getrokken en kreeg het een zitgedeelte (Zit-Hoppe). Het monumentale deel wordt sindsdien Sta-Hoppe genoemd, de gasten nemen er staand in. De grap gaat dat de eigenaren het aanleunende Luxembourg overnemen en daar een bordeel beginnen. Dat wordt dan Lig-Hoppe.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.