Perfect trainingskamp

Zwemcentrum T3 is al jaren favoriet bij de Nederlandse ploeg. In de aanloop naar de Spelen wordt er gewerkt aan de details.

TENERIFE - In de aanloop naar de Olympische Spelen wordt weinig tot niets aan het toeval overgelaten. De nationale zwemploeg heeft zich minder dan tachtig dagen voor Londen 2012 verzameld op de vertrouwde pleisterplaats op het Canarische eiland Tenerife. Het trainingscentrum T3 wordt al jaren bezocht door coach Jacco Verhaeren en zijn ploeg.


Het zwemwater van het buitenbad van T3 is uitgelezen. Per twee zwemmers is er één 50-meterbaan beschikbaar. Dat is meer dan royaal. De buitentemperatuur is excellent, in welk jaargetijde ook. In februari was de ploeg nog in Tenerife. Ook de faciliteiten voor training op het land en in het krachthonk zijn van hoog niveau.


Er is meer. De Nederlanders hebben door hun Canarische contacten snel toegang tot andere zaken. Dat heeft zijn voordelen, zo bleek deze week. Ranomi Kromowidjojo, de kopvrouw van het Nederlandse zwemmen, had last van een keelontsteking. Om elk risico uit te sluiten - twee jaar geleden werd ze op dezelfde plek geveld door een hersenvliesontsteking - ging zij met teamarts Reinier de Groot even langs in het ziekenhuis van Los Cristianos voor een bloedonderzoekje.


Een uur later was de uitslag bekend. Vrijdag trainde Kromowidjojo weer voluit mee in de eerste van twee belangrijke trainingsweken. Er zijn vier trainers meegereisd voor een ploeg van veertien zwemmers. Naast bondscoach Jacco Verhaeren, een ervaren rot, zijn dat Martin Truijens, Marcel Wouda en Hans Elzerman.


Zondag arriveert een vijfde trainer, de Brit James Gibson, met nog eens twee zwemsters van topklasse, Inge Dekker en Femke Heemskerk.


Eén zwemster is achtergebleven in Nederland. Hinkelien Schreuder, eerste reserve voor de 4 x 100 meter vrij, de afstand waarop de nationale ploeg in Londen de olympische titel heeft te verdedigen. Schreuder, lang uit competitie, heeft gekozen voor de Europese titelstrijd van eind mei.


Aanvankelijk zou de hele Nederlandse ploeg de EK zwemmen, maar toen Antwerpen wegens financiële problemen het toernooi teruggaf en de Europese bond LEN koos voor Debrecen in Hongarije ging er een streep door het toernooi vanwege ongunstige reistijden.


Alleen Joeri Verlinden, twee jaar geleden in Hongarije tweede van Europa op de 100 vlinder, wilde wel, maar hij kreeg van trainer Truijens geen toestemming voor een zware competitie in de maanden voor de Spelen. Nu gaan slechts Schreuder en twee jonge talenten, Kira Toussaint en Annemarie Worst, naar Debrecen.


Op Tenerife, in het dorpje La Caleta, is het een komen en gaan van begeleiders en officials. Deze week kwamen namens het Nederlands olympisch comité chef de mission Maurits Hendriks en voedingsdeskundige Floris Wardenaar poolshoogte nemen, even later gevolgd door perschef John van Vliet. Zij namen met de ploeg de stand van zaken door in de omgang met de pers, de opkomst van de social media (twitter) en het behoud van het juiste gewicht.


Het ontbreekt het team aan niets. De ploeg wordt begeleid door vier trainers, één manager (Aad van Groningen), een dokter (Reinier de Groot), twee fysiotherapeuten (Patrick Martens en Jan Herber) en de krachttrainer Scott Dickinson. De laatste, een Australiër, is voor de gelegenheid namens NOC*NSF toegevoegd aan de staf.


'Het gaat om de details', klinkt het bij voortduring als je met de mensen van de zwemploeg spreekt. Stayer Job Kienhuis heeft in navolging van olympisch kampioen open water, Maarten van der Weijden, een hoogtetent meegenomen. Hij slaapt op nagebootste hoogte en traint op zeeniveau. Overigens kwam de tent van Kienhuis door douaneproblemen vier dagen later aan dan de ploeg.


Na Tenerife volgen nog twee trainingskampen. In juni is er een stage op Sardinië voor het Eindhovense deel van de selectie. Op 10 juli begint het volledige team aan het finale trainingskamp in Leeds. Drie dagen voor de opening van de Spelen vertrekt Nederland naar het olympisch dorp.


De staf zal tegen die tijd enigszins zijn uitgedund. Schoolslagzwemster Moniek Nijhuis zal het dan zonder haar coach Hans Elzerman moeten doen. Voor hem is geen begeleiderskaart, een zogenaamde accreditatie, beschikbaar. 'Voorlopig is dat definitief', sprak de coach vrijdag. Het olympisch comité NOC*NSF is gehouden aan beperkte verstrekking van coachkaarten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.