Peres zoekt vergelijk met buurlanden

De Israëlische minister Peres van Buitenlandse Zaken heeft zondag in Egypte en Jordanië besprekingen gevoerd over het bemiddelingsvoorstel van deze twee Arabische landen....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

In Caïro ontstond grote verwarring door de aankondiging van de Egyptische president, Hosni Mubarak, dat Israël en de Palestijnen een staakt-het-vuren overeengekomen waren. Volgens Mubarak zouden na een periode van vier weken rust de onderhandelingen over een uiteindelijke vredesregeling worden hervat.

Zowel Palestijnse als Israëlische functionarissen meldden in de loop van de dag echter dat er nog geen sprake is van een staakt-het-vuren. 'Er wordt nog over een bestand onderhandeld', meldde ook de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken. Volgens het Egyptisch-Jordaanse voorstel zou het bestand pas ingaan als Israël een bouwstop afkondigt in de joodse nederzettingen in Palestijns gebied.

Premier Ariël Sharon wil daar niets van weten. Israël rechtvaardigt de uitbreiding op grond van de clausule in de Oslo-vredesakkoorden die ruimte laat voor natuurlijke groei. Het Israëlische dagblad Ha'aretz schreef gisteren echter dat er zoveel huizen leegstaan in de nederzettingen dat die makkelijk de natuurlijke groei kunnen opvangen.

Het andere punt in het Egyptisch-Jordaanse voorstel waarmee Israël moeite heeft, is het streven naar een permanent vredesakkoord. Sharon wil slechts praten over een interim-akkoord voor een lange termijn. Volgens nieuwe voorstellen die Shimon Peres in Caïro heeft gepresenteerd, moeten de onderhandelingen leiden tot een eindakkoord, maar dat zal slechts in fases bereikt worden.

Israëli's en Palestijnen zijn het ook niet eens over de lengte van de 'testperiode' die vooraf zou gaan aan het hervatten van de onderhandelingen. De Palestijnen hebben het over vier weken, Peres sprak over een langere periode.

Het afgelopen weekeinde kwam er nog geen einde aan het geweld . Bij mortierbeschietingen op nederzettingen in de Gazastrook raakten vijf Israëli's gewond. Israëlische tanks beantwoordden het vuur. Daarbij raakten drie Palestijnen gewond. De Palestijnse leider, Yasser Arafat, zou zijn mensen opnieuw hebben opgeroepen de mortieraanvallen te staken.

Op de Westelijke Jordaanoever werd een Palestijnse man gedood tijdens een vuurgevecht aan de rand van Bethlehem. Elders ontploften twee bommen . Daarbij vielen geen gewonden. In Israël zelf werd een soldaat doodgeschoten, vermoedelijk door Palestijnen, meldde de politie.

Ondanks het aanhoudend geweld zal Israël proberen de economische situatie voor de Palestijnen te verbeteren, zei Peres. De Israëli's zullen onder meer elfduizend extra Palestijnse arbeiders toelaten, naast de huidige tienduizend. Ook wordt gesproken over het versoepelen van de afgrendeling van de Palestijnse steden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden