Peren in rode wijn

Onno Kleyn


Ingrediënten

4 handperen
halve liter jonge rode wijn
100 gram suiker
half kaneelstokje


Het komt niet vaak voor dat ik 's ochtends nog mijn dromen weet. Maar deze was dan ook culinair, of had in ieder geval een culinaire toets. Ik ging trouwen, al weet ik niet met wie. Ze was er ook niet, geloof ik, in mijn droom. Ergens in een raar gebouw ging ik trouwen en wie er wel waren, waren massa's gasten, honderden, onder wie ook illustere collega's.

Van Dam had binnen zijn hoed op gehouden, dat weet ik nog. Maar ik liepzenuwachtig tegen de stroom in, op zoek naar het management. 'Men' hadnamelijk deze partij georganiseerd, ik wist er niks van. Mijn trouwerij alseen mega-surpriseparty.

Eindelijk vond ik een personeelskeukentje, waar de staf koffie dronk.Het waren allemaal Surinamers. En nu komt het: er was geen eten. Er wasniks voorzien voor mijn partij, geen maaltijd, geen hapjes. Onbegrijpelijktoch? Surinamers die een trouwfeest in elkaar zetten zonder eten! Er wasnog geen broodje pom.

Geen wonder dat mijn droom op dat moment uit elkaar spatte. Het zal eenuiting zijn geweest van mijn ultieme angst: gasten krijgen en ze niks voorkunnen zetten. Buiten mijn schuld!

Nu zaten we vorige week een aantal dagen ingesneeuwd in een winkelloosCruzy-le-Châtel, maar we hadden gelukkig net op tijd flink ingeslagen.Aardappelen, gekonfijte eend, pasta, geblikte tomaat, patés en kazen.Flessen wijn waren er ook. Met verstandig toepassen had ik mijn gezin vierdagen kunnen voeden, maar gelukkig waren na twee dagen de wegen weerbegaanbaar.

Mijn echte trouwfeest, veertien jaar geleden, was trouwens wel eenfatsoenlijke eetpartij. We hadden een zondagmiddag het Italiaanse Toscaniniafgehuurd, in de hoofdstad, en hapten daar met zestig man, inclusief eengevarieerde troep kinderen en wat honden, de antipasti, primi, secondi endolci weg. Zo moet het nou, lekker de hoofdrol spelen in onze eigen film,en nog eens de regie in handen hebben ook.

Ben ik een controlefreak? Ik kom er vast dicht bij in de buurt, als hetde keuken betreft tenminste. Biedt iemand aan om bij een etentje een gangte verzorgen, hou ik het af. Blijf met je tengels van mijn dineetje, denkik dan stil. Behalve bij het toetje. Ik ben namelijk een slechtetoetjeskok. Maar ik probeer mijn grenzen te verleggen; een poos geleden nognam ik privéles taarten bakken. Daarom vandaag een receptje waar niks aanis, dat lekker smaakt en waarvan je hele huis nog dagenlang lekker zoet enplakkerig ruikt: peren in wijn.


Bereidingswijze

Schil de peren, maar laat zo mogelijk het steeltje eraan zitten. Verwarmde wijn met het kaneelstokje en los er de suiker in op. Doe de peren in depan en kook ze heel zachtjes een half uur. Draai ze af en toe om. Haal deperen uit de pan en laat ze afkoelen. Kook de wijn in op hoog vuur tot hijenigszins stroperig wordt. Pas op, ga niet door tot hij echt een lintvormt, want bij afkoeling wordt hij vanzelf nog iets dikker. Laat afkoelen,zet een paar uur in de koelkast. Overgiet de peren vlak voor het serverenmet de stroop.

Onno Kleyn


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden