Perceval brengt gedurfde 'Peer Gynt'

Een onspeelbaar stuk vond Stefan Perceval het, Peer Gynt van Ibsen. Het verhaal over een fantast die weigert volwassen te worden....

Marian Buijs

Met de beroemde sc waarin Peer zijn moeder Aase de dood in voert opent de voorstelling. Peer sleept haar voort op een matras. Dood is ze nog niet, ze praat zachtjes tegen haar zoon die voortzwoegt.

Tot er een wonderlijke stoet verschijnt. Voorop een man met een stok die tot in de hemel reikt. Dan een omvangrijke bruid, een schriele bruidegom die haar sluier optilt en daarachter een dikke kerel die vergeten is zijn pantalon aan te trekken.

Traag stappen ze over het onder water gezette toneel. En gaandeweg ontpoppen ze zich tot de buitenwereld: modelburgers van het soort dat geen afwijkend gedrag accepteert. Ook Peer moeten ze niet. Bescheiden probeert hij zich bij hen aan te sluiten, maar ze gooien hem van zich af. En ten slotte lopen ze letterlijk over hem heen.

De bruid, een bebaarde, omvangrijke acteur, valt net als in het oorspronkelijke stuk voor de vrijgevochten Peer en in een hilarische sc geeft ze zich aan hem over. Hij duikt onder haar rokken, raakt zijn muts kwijt, terwijl haar aanstaande echtgenoot toekijkt en uiteindelijk wraak neemt.

In zijn zorg voor zijn stervende moeder staat Peer, een prachtige Jan Bijvoet, tegenover de buitenwereld die van dood niet wil weten en zichzelf voorhoudt gelukkig te zijn. Maar dat alleen kan ten koste van anderen. De bruidsstoet wordt steeds angstaanjagender, tot ze zich ontpoppen tot pure fascisten.

De voorstelling is een wonderlijk sprookje, verstild, waarin elk gebaar betekenis heeft. Het tempo is zo traag en de beelden zijn zo betoverend dat je ongewild meegezogen wordt in deze wereld. Het is niet alleen ontroerend, het spel zit vaak dicht aan tegen de cartoon. Stefan Perceval, jongere broer van de bekende Luk, is een onmiskenbaar talent. Zijn aanpak is gedurfd, hij voert ons mee in de stilte. Een mooie stilte waarin snelheid niet past. Het is doodzonde dat deze voorstelling zo weinig in Nederland te zien is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden