Per jaar tien Nederlanders uitgeleverd

Nederland levert jaarlijks ongeveer tien onderdanen uit sinds dat door een wijziging van de uitleveringswet in 1986 mogelijk is geworden....

De uitlevering aan de Verenigde Staten van de Zwolse dj Raymond K. en zijn vriend is volgens Justitie geen bijzonderheid. In 2000 werden twaalf Nederlanders uitgeleverd aan het buitenland. Cijfers over 2001 zijn nog niet beschikbaar.

Volgens het ministerie van Justitie worden elk jaar één à twee Nederlanders aan de VS uitgeleverd. Zowel Justitie als het ministerie van Buitenlandse Zaken verzekert dat aan Amerika uitgeleverde Nederlanders altijd terugkomen nadat een celstraf is opgelegd. Nederland maakt bij uitlevering het voorbehoud dat verdachten bij een eventuele veroordeling hun straf in Nederland mogen uitzitten.

Rond de uitlevering van de Zwolse dj Raymond K. is onrust ontstaan, omdat velen vrezen dat de Amerikanen zich niet aan die afspraak zullen houden. B. Stapert, jarenlang advocaat in de Verenigde Staten: 'Amerikanen zijn uitermate overtuigd van hun eigen rechtssysteem. Binnen dat plaatje past het niet om verdachten terug te sturen naar een land waar de straf dan ook nog naar beneden wordt aangepast.'

A. Klip, hoogleraar grensoverschrijdende aspecten van het strafrecht, vindt dat onzin. 'De Amerikanen hebben de afspraak altijd nog gestand gedaan', aldus Klip. 'Zij kunnen zich volkenrechtelijk ook niet anders veroorloven.'

In navolging van de Zwolse dj hangt nu Amsterdammer GabriëlE. en zijn medeverdachte J.M. uitzetting naar de VS boven het hoofd. Ook zij worden verdacht van xtc-smokkel en -handel. De rechtbank in Amsterdam heeft de uitzetting al toelaatbaar verklaard. Op 27 februari wordt het hoger beroep behandeld door de Hoge Raad. De definitieve beslissing wordt genomen door de minister van Justitie.

De Amerikaanse DEA (Drugs Enforcement Administration) kwam beide mannen op het spoor na verklaringen van twee Amerikanen die op een postkantoor een pakket xtc-pillen ophaalden. Uit die getuigenissen blijkt evenwel dat E. nooit voor xtc-handel in de Verenigde Staten is geweest. Advocaat M. van Gessel vindt dat zijn cliënt daarom in Nederland moet worden berecht. 'Maar dat gebeurt niet, omdat wij aan de VS willen laten zien dat wij veel doen aan de aanpak van xtc.'

In 2000 beklaagde de toenmalige Amerikaanse president Clinton zich er bij premier Kok over dat het merendeel van de xtc in de VS afkomstig is uit Nederland. Kok beloofde daarop een hardere aanpak van xtc-criminaliteit. Dat leidde onder meer tot een nauwere samenwerking tussen Nederland en Amerika op het gebied van xtc.

Door deze samenwerking neemt uit de VS het aantal verzoeken toe om Nederlandse hulp in onderzoeken naar xtc, zegt het Openbaar Ministerie. Mogelijk worden daarom de verzoeken tot uitlevering van Nederlandse xtc-verdachten ook groter in aantal.

J.M., medeverdachte van Gabriël E., werd op heterdaad betrapt toen hij in Nederland aan een - waarschijnlijk - Amerikaanse undercoveragent xtc-pillen verkocht.

Amerikaanse drugsagenten doen regelmatig onderzoek op Nederlands grondgebied. Daarvoor is toestemming van een Nederlandse officier van justitie vereist.

De gebruikte onderzoeksmethode, pseudo-koop genaamd, is in Nederland alleen onder strikte voorwaarden toegestaan. Uitlokking is uit den boze, de verdachte moet zijn (criminele) plannen al hebben gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden