Per direct gezocht: Transitiemanager Cultureel Erfgoedbehoud*

Personeelsadvertentie: flexibele grappenmaker.

Beeld anp

Functie-omschrijving

Als Transitiemanager Cultureel Erfgoedbehoud zit u in de top van een hiërarchische organisatie die acteert op het snijvlak van de retail-, evenementenorganisatie- en communicatiesector. U bent verantwoordelijk voor het functioneren van een groot aantal seizoensgebonden dienstverleners.

Uw werkgebied beslaat heel Nederland. In het hoogseizoen, van 12 november tot 6 december, bent u aanwezig bij een reeks evenementen in plaatsen door het hele land, met een hoofdrol voor Maassluis in 2016. U valt direct onder de verantwoordelijkheid van het hoofdkantoor in Madrid en moet op een geloofwaardige manier kunnen uitstralen daar vaak te verblijven, maar uw vaste standplaats is Hilversum. Hoewel het zwaartepunt van uw taken in het hoogseizoen ligt, dient u de rest van het jaar ook beschikbaar te zijn, met name voor het communicatieve deel van uw functie.

Daarbij draagt u zorg voor de contacten met pers, publiek en politiek namens zowel uw fictieve als uw daadwerkelijke opdrachtgever. Uw daadwerkelijke opdrachtgever ziet het nadrukkelijk als de taak van u en uw team om een eigen weg te vinden in een licht ontvlambaar maatschappelijk krachtenveld. U dient daarin snel genoeg te gaan, maar u moet tegelijk niet voorop willen lopen en het is ook weer niet de bedoeling dat u anderen de weg gaat wijzen. U en uw team seizoensgebonden dienstverleners varen, zoals dat bij uw opdrachtgever wordt genoemd, met een stoomboot door een smalle sloot. U kunt een beetje naar links en een beetje naar rechts. Maar nooit te veel, want dan zou u kunnen vastlopen.

Functie-eisen

Uw functie is constant aan verandering onderhevig, dat geldt voor uw voorkomen, maar ook voor de verhouding tot uw leidinggevende. Het is de wettelijke opdracht voor uw organisatie om deze metamorfose te vertalen naar een product dat bijdraagt aan educatie, diversiteit, cultuur en jeugd. Een flexibele, doch zeker niet slaafse houding is daarbij een must.

U bent, wellicht een open deur, in staat om uw evidente metamorfose op subtiele en behoedzame wijze te ondergaan. Daarbij dient u er rekening mee te houden dat uw functioneren zeer geregeld, en in toenemende mate buiten het seizoen, onderwerp van discussie is. Bij de communicatie - socialmediavaardigheden en kennis van buitenlandse talen zijn een pre - dient u zich te richten op ten minste twee doelgroepen tegelijk. Ten eerste uw oorspronkelijke publiek, dat zich kenmerkt door een flexibele, vaak goedgelovige opstelling. Ten tweede een deel van de wettelijke begeleiders en verzorgers van uw oorspronkelijk publiek, die het als hun taak zien de onder hen gestelden te beschermen tegen veranderingen waarmee zij, mede door hun goedgelovigheid, nauwelijks problemen hebben.

U dient zich, althans hoofdzakelijk, te richten op de middengroep. U draagt immers bij aan een diep gekoesterde traditie. En dat betekent dat u een grote verantwoordelijkheid heeft om binnen de bandbreedte van die traditie te blijven. Tegelijk wordt verwacht dat u ook fanatieke minderheden met andere behoeften alsmede anonieme vaderlandslievende socialmediagebruikers ten minste in die mate tevreden stelt dat het feestelijke karakter van de onderneming niet wordt ondergraven.

U bent naast dit alles iemand met politieke sensitiviteit. Hoewel een enkeling vindt dat uw functioneren geen staatsaangelegenheid is en u er nu eenmaal uitziet zoals u eruitziet, wordt er druk uitgeoefend door intergouvernementele organisaties om de relatie met uw baas drastisch te wijzigen en uw functie anders in te kleuren. Het transformatieproces kan daarnaast worden beïnvloed door een parlementair initiatief om het huidige karakter juist te behouden. In dat geval bent u ook bereid zich te schikken en in staat sociale antennes die u eerder zo scherp mogelijk heeft afgesteld juist weer buiten werking te stellen. Uw opdrachtgever werkt niet met meerjarenplannen en gaat pas tot drastische stappen over als de samenleving er klaar voor is. U dient daarbij te beseffen dat er ook mensen wonen buiten het zogenoemde Reservaat van hoogopgeleide artistiekelingen, die er geheel andere opvattingen op na houden.

De uitdagende omstandigheden waarbinnen u werkt, mogen u nooit afleiden van uw kerntaak: grappig zijn.

Onze cliënt biedt

Een uitdagende en afwisselende functie met een salaris conform de cao Omroeppersoneel 2015/16. Er zijn ruimschoots doorgroeimogelijkheden naar een rol als morele gids in een fel maatschappelijk debat, hoewel u ervoor moet waken die rol al in deze functie uit te oefenen.

* Bij gelijke geschiktheid krijgt de kandidaat die een beetje leuk met kinderen kan omgaan de voorkeur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.