Pepmiddel of harddrug

SANDER VAN WALSUM

Betrekkelijke kleinschaligheid van qatverslaving in Nederland rechtvaardigt geen algemeen verbod.

Over de inname van koffie werd ooit zorgelijk gedaan. Zo uit een vader in Bachs Kaffee Kantate zijn ergernis over de consumptie van dit product door zijn dochter. Apologeten van qat, het blad van de gelijknamige plant dat de gebruikers in een prettige stemming brengt, houden dit pepmiddel voor even onschuldig. Een wijntje bij het eten. Meer is het niet.

Op die zienswijze is wel wat af te dingen. Inhalige gebruikers - overwegend mannen - vervallen in een staat van mismoedige apathie wanneer het elixer is uitgewerkt. Met hun consumptiepatroon slaan ze een bres in het gezinsinkomen. Qatkauwende vaders leveren geen noemenswaardige bijdrage aan de opvoeding van hun kinderen. In Uithoorn, waar aanbieders en gebruikers van qat elkaar treffen, gaat de handel met veel overlast gepaard. Qat is onlosmakelijk verbonden met de wapenhandel en de sociale ontwrichting in de Hoorn van Afrika.

Toch schiet het kabinet zijn doel voorbij met zijn besluit het pepmiddel als harddrug te verbieden. In omvang is het probleem dat qatgebruik hier met zich meebrengt betrekkelijk bescheiden. Van de ongeveer 27 duizend Somaliërs in Nederland zou zo'n 10 procent aan qat zijn verslaafd. Met gerichte beheersmaatregelen zou wellicht meer te bereiken zijn dan met een algemeen verbod - te meer omdat het qatverbruik ook in de Somalische gemeenschap als serieus probleem wordt ervaren.

Een verbod zadelt Nederland bovendien op met een nieuw handhavingsprobleem. Nu is de handel in het product - voorzover die zich in Nederland afspeelt - nog redelijk overzichtelijk. Die situatie zal veranderen als de per definitie gemotiveerde gebruiker illegaal in zijn behoeften voorziet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden