Peperduur hangen met zicht op New Yorks navel
Ze schreeuwen het in New York letterlijk van de daken, maar over de prijs die ze daarvoor betalen houden bedrijven als PepsiCo, Kodak en Cingular de lippen stijf op elkaar....
De gebouwen die uitkijken op 'de navel van New York' zijn de duurste plekken die bedrijven voor hun uithangborden kunnen kiezen, zen, aldus Ad Age. Een adverten-advertentieplaatsje aan de gevels van 1 Times Square en 2 Times Square kost tussen de 200 duizend en 350 duizend dollar per maand, afhankelijk van de grootte van het uithangbord. Uitbater Sherwood Outdoor heeft elf hangplekken te vergeven en sluit het liefst contracten af met een looptijd van tien jaar. Langer mag ook. Het Coca-Cola-logo prijkt al sinds 1935 op de muur van 2 Times Square.
Voor de lichtreclame boven het Planet Hollywood-restaurant op de hoek van 45th Street en Broadway telt de Zuid-Koreaanse elektronicagigant LG naar schatting 165 duizend dollar per maand neer. De lichtbak van Mountain Dew vlak daaronder kost de frisdrankenfabrikant een kleine tienduizend dollar per maand meer. Met de uitgaven voor een jaar of langer adverteren zijn LG en Coca-Cola er nog niet. Daarbovenop komen de kosten voor de bouw van een fel knipperend billboard, plus een fikse stroomrekening. Aan de bouw van de knipperreclame op het Reuters-gebouw op de kruising van 42nd Street en 7th Avenue was de Amerikaanse zakenbank van J.P. Morg an 10,3 miljoen dollar kwijt.
De totale jaaropbrengst van de gevelreclame op Times Square schat Ad Ag e op 69 miljoen dollar. Daar krijgt de adverteerder de aandacht voor terug van de veertig miljoen bezoekers die zich jaarlijks aan het reclamegeweld vergapen. Fotofabrikant Kodak heeft berekend dat toeristen het plein ieder jaar honderd miljoen keer op de foto zetten.
Times Square is vooral gewild als advertentiemedium omdat het plein als achtergrond dient voor talloze tv-uitzendingen. De belangrijkste daarvan is de oudjaarsviering, als 211 miljoen kijkers de seconden tot twaalf uur aftellen en de 'bal zien vallen' op de gevel van 1 Times Square – de Amerikaanse tegenhanger van het vuurwerk op de Nederlandse tv. Voor adverteerders speelt ook mee dat ze minder kwijt zijn dan voor een regulier spotje op de televisie. Daar betalen ze gemiddeld twintig dollar per duizend kijkers, tegen drie tot vijf dollar voor hetzelfde aantal kijkers op Times Square.