Peper wekt irritatie van commissie met afzegging

De verhouding tussen minister Peper van Binnenlandse Zaken en de Rotterdamse raadscommissie die zijn declaratiegedrag als burgemeester onderzoekt, is het afgelopen weekeinde verder verslechterd....

Omdat de COR weigerde het dossier aan Peper te geven vóór het onderhoud met hem op zaterdag, zegde de bewindsman te elfder ure de afspraak af. Dat wekte irritatie bij de commissieleden. Voorzitter M. van Ravesteyn (D66) gaf voor het eerst in het openbaar commentaar op de handelswijze van Peper. 'Als je een afspraak hebt, moet je je daaraan houden. Op deze wijze reageren is niet netjes', aldus Ravesteyn.

Ook COR-lid T. Cornelissen (SP) is van mening dat Peper had moeten komen. 'Er zaten nu allemaal dure mensen te wachten. En zelf heb ik ook wel wat beters te doen.'

Vrijdag hebben de beide partijen nog gecorrespondeerd over hun standpunten. Peper schreef de commissie dat het niet geven van voorinzage indruist tegen algemene beginselen van behoorlijk bestuur. 'Het feit dat ik om en nabij zesduizend dagen burgemeester in Rotterdam ben geweest, rechtvaardigt mijns inziens dat ik de tijd krijg om de beantwoording voor te bereiden', aldus Peper.

De COR schreef terug dat er met Peper was afgesproken dat hij zaterdag van de accountants van de commissie zou horen over welke bestuurskosten er vragen zijn. Als hij vragen niet kan beantwoorden, kon hij kopieën van declaraties mee naar huis krijgen. Zo is het ook bij de andere gehoorden gegaan, aldus de COR.

De commissie beraadt zich vandaag op de nieuwe situatie. Het lag in haar bedoeling om voor het einde van de maand rapport uit te brengen. Het is de vraag of dat nog lukt. De raadsman van Peper, de Rotterdamse advocaat J. Mentink (die wethouder was in Rotterdam van 1974 tot 1982), zinspeelde het afgelopen weekeinde op een gang naar de rechter. Mogelijk zal hij in een kort geding de opschorting van het onderzoek eisen totdat Peper de stukken heeft gekregen.

De COR onderzoekt het declaratiegedrag van burgemeester en wethouders van Rotterdam tussen 1986 en 1999. Peper was burgemeester van de stad van 1982 tot zijn toetreding in Paars II in 1998.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.