Peper stelt in ministerraad lek benoeming aan de orde

Minister Peper van Binnenlandse Zaken wil vrijdag in de ministerraad spreken over het uitlekken van de procedure rond de benoeming van A....

ANP

Peper zegde dit dinsdag in de Tweede Kamer toe aan SGP-Kamerlid Van den Berg, die zich bijzonder had gestoord aan het lekken.

Kamerlid Kant (SP) zei dat mag worden aangenomen dat D66 de kwestie naar buiten had gebracht. Niettemin pleitte Kant ervoor de rijksrecherche in te schakelen voor het opsporen van het lek. De ministers zijn op grond van het reglement van orde van de ministerraad tot geheimhouding verplicht.

Peper zei niet veel heil te zien in het inschakelen van de rijksrecherche. Meestal leveren de onderzoeken naar lekken weinig op, aldus de minister. Tegenover journalisten verklaarde Peper dat 'het buitengewoon ernstig zou zijn als iemand uit de ministerraad zich tot de openbaarheid had gewend'.

Ook hij heeft de verhalen gehoord dat het lek is terug te voeren op D66. Peper zal het zijn D66-collega's vragen, maar hij gaat er vooralsnog niet van uit dat het vertrouwen is doorbroken. 'In het onverhoopte geval dat dat wel zo is, schend je de vertrouwensregel.'

Peper wilde niet direct de conclusie trekken dat in zo'n situatie de schuldige moet opstappen.

Hij meldde de Kamer dat hij een hartig woordje heeft gesproken met de Utrechtse commissaris van de koningin, de D66'er mr. B. Staal. 'Ik heb hem gezegd dat het me niet goed lijkt dat een commissaris van de koningin zich over vertrouwelijke zaken tot het volk wendt', aldus Peper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden