Pentagon wijzigt bevelhebbers Irak

De Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal George Casey, en de commandant van het centraal commando van de strijdkrachten, waar ook Irak onder valt, generaal John Abizaid, worden volgens het Pentagon (Ministerie van Defensie) vervangen....

ANP

Defensieminister Robert Gates wil generaal David Petraeus op Casey's post en admiraal William Fallon als bevelhebber bij het centraal commando. Gates zei vrijdag in een verklaring ook dat Casey chef van staven bij de landmacht moet worden.

Gates is nog maar net minister van Defensie. Hij heeft een van de architecten van de aanval op Irak, Donald Rumsfeld, eind vorig jaar opgevolgd als chef in het Pentagon. Dat was mede een gevolg van de verkiezingsnederlaag voor de regerende Republikeinse partij in november. Daarmee uitten de kiezers ook hun onvrede over de oorlog in Irak.

President Bush wil daarom komende week pogen met nieuwe gezichten en nieuwe bewoordingen voor ‘de strategie’ in Irak de Irak-politiek bestendigen.

De nieuwe Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft echter vrijdag in een brief gesteld dat vier jaren van gevechten en 300 miljard dollar voor deze strijd meer dan genoeg is geweest. Pelosi en de aanvoerder van de Democratische meerderheid in de senaat, Harry Reid, zeiden in de vrijdag door hen samen verspreide brief aan president Bush dat ‘het tijd is om de oorlog te beëindigen’. ‘Het Amerikaanse volk heeft bij de (parlements-)verkiezingen in november duidelijk gemaakt dat het niet gelooft dat uw huidige politiek in Irak tot succes zal leiden en dat we een koerswijziging nodig hebben in het belang van onze troepen,’ aldus Pelosi en Reid. Ze keren zich tegen beweerde plannen van Bush om meer troepen te sturen. Die politiek is al eerder mislukt volgens de Democratische kopstukken.

Democratische voormannen hebben al geruime tijd aangedrongen op een terugtrekking in fasen van de Amerikaanse troepen uit Irak. Daarmee zou snel moeten worden begonnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden