Pentagon schrapt plannen voor stemmen per internet

Het Amerikaanse ministerie van Defensie staakt zijn plannen om ongeveer 100.000 Amerikaanse militairen en burgerpersoneel in het buitenland via internet te laten stemmen....

Het plan, dat 22 miljoen dollar kost, was al eerder afgekraakt door deskundigen en door onderminister van Defensie Wolfowitz. Het departement wilde vervolgens toch kleine experimenten uitvoeren, maar die zijn nu ook van de baan.

De mogelijke invoering van een proef met een internetstemming vloeit voort uit de problemen die ontstonden tijdens de presidentsverkiezingen in 2000. De stemmen moesten toen in Florida opnieuw worden geteld wegens problemen met de stembriefjes, de intussen in deze staat verbannen ponskaarten. De kandidaten Bush en Gore lagen zo dicht bij elkaar dat elke stem telde en dus ook de stemmen die per post waren binnengekomen uit het buitenland.

Uiteindelijk bleek dat niet elk kiesdistrict dezelfde regels hanteerde bij het al dan niet accepteren van stembriefjes die te laat per post aankwamen. Om dergelijke problemen te voorkomen werd gedacht aan stemming per internet.

In de VS is er een grote terughoudendheid bij het gebruik van moderne technieken in de stembusgang. De opmars van elektronische stemmachines gaat langzaam, mede door de vrees voor beveiligingsproblemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden