Pentagon komt tot omstreden conclusie 'Cuba vormt niet langer bedreiging voor VS'

Amerikaanse generaals zijn tot de conclusie gekomen dat Cuba niet langer een bedreiging vormt voor de Verenigde Staten...

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

In een nog niet vrijgegeven rapport, dat op last van minister van Defensie Cohen moet worden herschreven, constateert het Pentagon dat Cuba al lang is gestopt met het steunen van linkse guerrillabewegingen in Latijns Amerika.

Het rapport, waarvan het bestaan is onthuld door The Miami Herald, brengt de Amerikaanse regering in een lastig parket. Minister Cohen wil dat de opstellers de conclusies herschrijven, zodat zij het huidige anti-Cubabeleid van de regering niet ondermijnen.

Ook enkele leden van het Congres dringen aan op het herformuleren van de conclusies, in het bijzonder die over het vermogen van Cuba om biologische wapens te produceren. Overigens heeft het Pentagon het rapport opgesteld op verzoek van het Congres.

Maar de onthulling van het bestaan van het rapport en enkele in het openbaar gemaakte opmerkingen van generaal Charles Wilhelm, bevelhebber van het US Southern Command, maken het hoogst twijfelachtig of de opdracht van Cohen nog wel kan worden uitgevoerd.

In het Congres bevestigde generaal Wilhelm de belangrijkste conclusie van het rapport. 'Wij beschouwen de Cubaanse strijdkrachten niet langer als een bedreiging van onze veiligheid. Het is een strijdmacht die niet in staat is buiten de landsgrenzen offensief op te treden. Het is een macht die de interne orde handhaaft', zei de generaal in een hoorzitting over het antidrugsbeleid.

Het Cubaanse leger wordt vooral ingezet in de landbouw. Volgens Wilhelm zijn er geen aanwijzingen dat Cuba over chemische en biologische wapens beschikt. Ieder land met een agrarische en een farmaceutische industrie beschikt over grondstoffen die kunnen worden gebruikt om biologische en chemische wapens te maken, maar volgens de generaal heeft Cuba die wapens niet.

Het Pentagon heeft ook naar de Cubaanse luchtmacht gekeken. Sinds de Russische geldstromen naar Cuba zijn opgedroogd, kampt die luchtmacht met een tekort aan reserve-onderdelen en brandstof. Slechts twee eskaders zijn, als alles meezit, tegelijkertijd inzetbaar.

President Clinton en zijn voornaamste buitenlands-politieke adviseurs, die zich in het buitenland bevinden, hebben nog niet gereageerd .

Clinton is - net als het Amerikaanse bedrijfsleven en de media - voorstander van een stapsgewijze opheffing van de economische boycot, om de Cubaanse bevolking te helpen. Maar toen Cubaanse Migs in februari 1996 een vliegtuigje met Cubaanse Amerikanen neerhaalden, verscherpte Clinton zijn anti-Castro-beleid. Hij had het kiesmannenrijke Florida hard nodig om de verkiezingen van 1996 te winnen.

Inmiddels bevrijd van electorale overwegingen steunt de president van achter de schermen de uiterst behoedzame toenaderingspogingen die worden geregisseerd door het Vaticaan. Die stille diplomatie is op gang gekomen na het recente bezoek van de paus aan Havana. Het opmerkelijke rapport van het Pentagon, waarin zelfs wordt gepleit voor een samenwerking van de Amerikaanse met de Cubaanse Revolutionaire strijdkrachten, past in die niet openlijk beleden toenadering.

Hoewel Clinton en minister van Buitenlandse Zaken Albright over redelijk wat speelruimte beschikken, beslist uiteindelijk het Congres over het al dan niet opheffen van het embargo. En zolang een communistenvreter als Jesse Helms leiding geeft aan de senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen is de kans op een werkelijke versoepeling van het embargo klein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden