Pentagon bevestigt uitstel van raketschild

Het Pentagon heeft gisteren toegegeven dat de plannen voor een anti-raketsysteem op nieuwe problemen zijn gestuit. De Amerikaanse regering moet nog een besluit nemen over de bouw van het systeem, maar het staat nu al vrijwel vast dat de streefdatum van 2005 niet zal worden gehaald....

Van onze correspondent Bert Lanting

Woordvoerder Kenneth Bacon van het Pentagon erkende gisteren dat de vliegtuigfabriek Boeing achterloopt met de ontwikkeling van de draagraket die het onderscheppingsprojectiel - de zogenoemde kill vehicle - in de ruimte moet brengen.

De raket zou aanvankelijk al in april dit jaar worden getest, maar de testvlucht moet nu waarschijnlijk worden uitgesteld tot volgend voorjaar. Dat betekent dat het hele project vertraging oploopt.

De vraag waarvoor minister van Defensie Cohen nu staat, is of de streefdatum van 2005 wel haalbaar is. Dan zou de eerste fase van het raketschild - twintig onderscheppingsraketten op een eilandengroep voor de kust van Alaska - operationeel moeten zijn.

Het NMD-project (NMD staat voor national missile defense) liep deze zomer al een gevoelige deuk op, doordat een test om een namaak-kernkop te onderscheppen mislukte. De kill vehicle kwam toen niet los van de draagraket. Volgens de voorstanders van de plannen kwam dat door een tamelijk simpele fout.

Maar de test die zo'n 100 miljoen dollar heeft gekost, leverde niet het bewijs op dat een raketschild zal werken. Volgens de tegenstanders is het Pentagon er nog altijd niet in geslaagd apparatuur te ontwikkelen waardoor de onderscheppingsraketten kernkoppen kunnen onderscheiden van afleidingsprojectielen.

Aanvankelijk zou Cohen president Clinton deze week advies uitbrengen over de wenselijkheid te beginnen met de bouw van het NMD-schild. Maar hij besloot nog even te wachten met het rapport.

De kwestie begint langzamerhand ook een rol te spelen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Republikeinse kandidaat Bush heeft beloofd dat hij het systeem zo snel mogelijk zal invoeren, ondanks de bezwaren van de Russen.

Die wijzen erop dat het NMD indruist tegen het ABM-verdrag, dat de ontwikkeling van dergelijke systemen verbiedt. Volgens een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten zal Rusland waarschijnlijk doorgaan met het reduceren van zijn kernarsenaal, ook als de VS het anti-raketsysteem besluiten te bouwen.

Daarentegen zal China, dat slechts een beperkt aantal kernraketten heeft die de VS kunnen bereiken, zijn kernarsenaal waarschijnlijk wat uitbreiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden