Pentagon acht martelingen terroristen legaal

De Amerikaanse regering acht zich niet gebonden aan de wet wanneer zij terreurverdachten wil martelen, zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie....

ANP

Het Pentagon stelde het rapport op nadat eind 2002 was gebleken dat veel gevangenen op Guantánamo Bay tijdens ondervragingen hardnekkig bleven zwijgen. In een voorlopige versie van het rapport uit maart 2003 bepleiten militaire en civiele juristen dat de Amerikaanse minister van Defensie het bevel kan geven om gevangenen onder grote druk te zetten. Ook marteling zou dan zijn geoorloofd.

Het rapport geeft overheidsbeambten die worden aangeklaagd wegens marteling, verscheidene manieren om zich juridisch te verdedigen. Zo kunnen zij zich bijvoorbeeld beroepen op de bevelen van hun meerdere of op de noodzaak het land te verdedigen.

'Guantánamo is een professioneel en humaan kamp, waar opsluiting en ondervragingen plaatsvinden in overeenstemming met de wet en het Amerikaanse karakter', reageerde generaal James Hill in de krant. De verantwoordelijke voor het gevangenenkamp in Guantánamo zei in april 2003 van minister van Defensie Donald Rumsfeld instructies te hebben gekregen over welke ondervragingsmethoden toelaatbaar zijn en welke niet. Voor vier van die methoden zijn toestemming van de minister nodig, en deze methoden zijn tot nu toe op twee gevangenen toegepast, aldus de generaal.

Zonder toestemming van de minister kunnen gevangenen voor een beperkte tijdsduur voedsel, slaap en kleding worden ontzegd en worden ze regelmatig in alle lichaamsopeningen gefouilleerd. Ook worden ze in een onnatuurlijke houding geketend. Het is niet bekend voor welke methoden toestemming van Rumsfeld nodig is, en welke de toestemming van de president zelf vereisen.

Critici menen dat het uitgelekte rapport indruist tegen de belofte van de overheid zich te houden aan de VN-conventie die marteling verbiedt. De VS ratificeerden deze conventie in 1994.

Het rapport was bedoeld voor Rumsfeld. Het is niet duidelijk of president Bush het ooit onder ogen heeft gekregen. De Amerikaanse regering heeft altijd volgehouden dat gevangenen niet werden gemarteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden