Pensioen

Michaël Zeeman reist langs Europa's nieuwe grenzen...

Vandaag: Debrecen

De gemeente Debrecen, in het verre oosten van Hongarije, is er helemaal klaar voor. Aan het Johannes Calvijn-plein, de toplocatie in de binnenstad, is een informatiecentrum ingericht voor burgers en bedrijven die benieuwd zijn naar wat er voor hen verandert wanneer Hongarije volgend jaar toetreedt tot de EU.

In een keur aan folders worden veel gestelde vragen beantwoord, er zijn computers beschikbaar, afgericht op belangrijke websites, en er staan enkele kenners klaar om de bezoekers wegwijs te maken in hun nabije toekomst.

En, inderdaad, een gestage stroom Hongaren trekt met vragen langs.

Wat is de meest gestelde vraag, vraag ik op mijn beurt.

'Hoe ze straks naar een van de andere landen van de Europese Unie kunnen en bovenal hoe ze daar aan het werk kunnen', zegt de functionaris. 'Iedereen wil het liefst naar Duitsland, maar dat gaat niet, want Duitsland zit voorlopig op slot voor ons. En dus willen veruit de meesten nu naar Zweden.'

Dat wordt dus een aanzienlijke uitstroom uit Debrecen, vooral van jonge mensen. Verwacht de gemeente nog andere effecten?

'Zeker niet alleen van jonge mensen: ook ouderen willen weg, vooral als ze goede papieren hebben, diploma's die door de andere landen van de Unie erkend worden', vervolgt hij. 'Maar omgekeerd verwachten wij juist veel ouderen uit het westen hier. Hier is ruimte, hier is het rustig en vooral is hun pensioen hier meer waard. Zelfs wie in het westen een klein pensioen heeft kan hier gemakkelijk royaal leven.'

Serieus? Is daar al zicht op?

'Serieus. We horen het regelmatig.'

Dat betekent nogal wat, voor zo'n stad. De gemiddelde leeftijd zal stijgen, de bevolkingsopbouw zal veranderen: worden daar al voorbereidingen voor getroffen?

'Hoe bedoelt u, voorbereidingen? Wat zouden we moeten doen?'

Nou ja, ik weet niet, ik wil niet meteen over het alvast aanleggen van de nieuwe begraafplaatsen beginnen, die je dan vroeger of later nodig zult hebben, maar iets zal er toch wel aan de voorzieningen moeten gebeuren, als je op een uitstroom van jonge arbeidskrachten rekent en een instroom van gepensioneerden.

'We hebben de afgelopen jaren de binnenstad opgeknapt. Het grootste gedeelte is nu wandelgebied. We gaan binnenkort de bestrating buiten het centrum onder handen nemen.'

En inderdaad, een en al bankjes in die binnenstad. Oversteken wordt een soort stoelendans. Het begrip Old Europe krijgt er een dimensie bij.

Op dat moment komt er een oudere dame het informatiecentrum binnen. Zeker zestig. Een kinderarts die warempel ook nog naar Zweden blijkt te willen: diploma's in orde, werk aan de winkel, geld te verdienen.

Die ziet de bui natuurlijk hangen en beseft dat hier eerdaags geen werk meer voor haar is. Of ze zou zich moeten laten omscholen tot geriater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.