Pensioentekort? Verhoog de AOW

De AOW functioneert als een omslagstelsel. Door werkenden opgebrachte premies worden aan de ouderen uitgekeerd. Dit stelsel ligt al jaren onder vuur omdat het gevoelig is voor vergrijzing....

Dit pensioensysteem is nu door de kredietcrisis in nood. Linksom of rechtsom, om minister Bos te citeren, zullen Nederlanders met premieverhogingen worden geconfronteerd. Als de AOW niet verandert, moet de premie van de aanvullende pensioenen fors omhoog. Alle pensioenfondsen hebben immers een groot deel van hun vermogen zien verdampen en volgens de regels van De Nederlandsche Bank zal dat gat binnen een paar jaar weer moeten worden opgevuld. Dat kan alleen als er meer premie wordt betaald. Ik vermoed dat de premies voor de aanvullende pensioenen soms met wel 50 procent of meer moeten toenemen om de fondsen uit de problemen te helpen. Dat kan ook niet goed zijn voor het arbeidsaanbod, want die premies worden door de meesten niet als eigen bestedingen, maar eerder als belastingen beschouwd.

De oplossing is simpel: verhoog de AOW-uitkering. Doordat de AOW in de pensioenuitkering is ingebouwd, snijdt het mes aan vele kanten. Ten eerste hoeven de fondsen minder hoge pensioenen uit te keren en kunnen ze dus, bij gelijkblijvende premies, hun vermogens aanvullen. Ten tweede hoeven ze door de hogere AOW ook in de toekomst minder pensioeninkomen uit te keren, zodat het benodigde vermogen minder is. Ten derde zien de bejaarden met alleen AOW een deel van hun inkomensdaling van de afgelopen decennia goedgemaakt worden. Ten vierde, als we de AOW-premie op het huidige niveau houden, zoals de wet voorschrijft, betalen de rijkere bejaarden indirect mee aan het aanvullen van de vermogenstekorten van de pensioenfondsen. Immers, bij een hogere AOW moet er meer belasting worden opgebracht door jong en oud. Rijkere ouderen die de kredietcrisis helpen oplossen, daar kan geen ‘Bos-belasting’ tegenop. Ten vijfde, de belastingverhoging zal aanzienlijk minder kunnen zijn dan de premiestijging die ons anders, vanwege de pensioenfondsen zelf, te wachten staat.

Legt een hogere AOW dan geen hypotheek op de toekomst? Met de vergrijzing is een hogere AOW voor jongeren van de toekomst een extra last. Die zou ondraaglijk kunnen zijn, maar het mooie is dat je de AOW ook weer kunt verlagen zonder dat iemand er last van heeft. Mocht het weer goed gaan met de beurs, dan verlagen we de AOW voor mensen met een aanvullend pensioen. De fondsen moeten dan weer een hoger vermogen hebben, maar dat zal geen probleem zijn bij een hogere beurs. Wie alleen AOW heeft kan de verlaging bespaard blijven.

Door van de AOW een ‘wiebel-AOW’ te maken, die verhoogd wordt als de kapitaalmarkt niet werkt, zoals nu, en (op een sociale manier) verlaagd wordt als de kapitaalmarkt wel werkt, zoals in de jaren negentig, wordt het fundament van onze sociale verzekering nog meer dan nu een verzekering tegen de crises die over ons heen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden