Commentaar

Pensioenstelsel bevoordeelt hoger opgeleiden

Laat AOW-leeftijd mede afhangen van het aantal gewerkte jaren en de zwaarte van het beroep.

Meer dan zevenhonderd afgesudeerden van de Rotterdam School of Management (RSM) lopen in optocht door de binnenstad van Rotterdam.Beeld anp

De verhoging van de pensioenleeftijd, die in het verleden nog wel eens gepaard ging met emotionele reacties, is een puur technische maatregel geworden. Het CBS berekent de gemiddelde levensverwachting en daaruit rolt als vanzelf de nieuwe AOW- leeftijd. Uit de laatste berekening volgt dat iedereen die na 1954 is geboren, drie maanden later met pensioen kan.

Het is goed dat het debat zo van al te sterke emoties is ontdaan. Het nadeel is dat veel leed nu verborgen blijft.

Het huidige beleid kijkt alleen naar het aantal jaren dat iemand gemiddeld nog te leven heeft. De AOW-leeftijd wordt zo berekend dat iedereen gemiddeld ruim 18 jaar van zijn pensioen kan genieten. Dat lijkt eerlijk, maar omdat lager opgeleiden gemiddeld 7 jaar eerder overlijden, komen die er in werkelijkheid bekaaid vanaf.

Erger is dat geen rekening wordt gehouden met het type werk. Voor een groot deel van Nederland is het geen enkel probleem om langer door te werken. Vooral hoogopgeleiden die met hun hoofd werken, kunnen er nog best een aantal jaartjes aan vastplakken. En mochten ze echt geen zin meer hebben, dan hebben ze vaak een riant pensioen bij elkaar gespaard waardoor ze niet hoeven te wachten op de dag dat ze eindelijk AOW krijgen.

Daartegenover staat de groep Nederlanders voor wie het nu al lastig is de pensioengerechtigde leeftijd te halen. Ze zijn vaak jong begonnen met werken - toen de hoger opgeleide nog studeerde - doen fysiek zwaar werk en zijn rond hun 60ste versleten. Hun pensioen is karig waardoor eerder stoppen geen optie is. De snel groeiende groep laagopgeleide zzp'ers heeft vaak helemaal niets opzij gezet voor zijn oude dag. Een maatschappij die de lasten eerlijk probeert te verdelen, zou het liever andersom zien. Wie zwaar werk doet, zou juist meer mogelijkheden moeten hebben er eerder mee te stoppen.

Er is nu een pensioenstelsel aan het ontstaan dat de hoger opgeleiden, die toch al weinig te klagen hebben, verder bevoordeelt. Het is daarom hoog tijd om niet iedereen hetzelfde pensioen toe te kennen, maar om de AOW-gerechtigde leeftijd ook te laten afhangen van het aantal gewerkte jaren en de zwaarte van het beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden