Pensioenstaking

Drie dagen al voert ambulancepersoneel in dienst van particuliere bedrijven actie. Ze doen alleen zondagsdiensten. Zo willen zij hun eis tot verlaging van hun pensioenleeftijd van 59 naar 55 jaar kracht bijzetten....

De rechter, ingeschakeld door de werkgevers, besliste donderdag dat de stakers hun actie kunnen voortzetten. Patiënten komen er niet door in gevaar.

Dat de staking juridisch is gerechtvaardigd, wil nog niet zeggen dat ook de eisen van de stakers zijn gerechtvaardigd. Het is nieuw dat werknemers staken om te bereiken dat de arbeidsvoorwaarden tussen de private sector en de overheid op dit punt worden gelijk getrokken. Het is al even opmerkelijk dat dit gebeurt terwijl overal in Europa overheden en beleidsmakers bezig zijn de pensioenleeftijd voor werknemers te verhogen. Het getuigt dan van weinig realiteitszin als werknemers eisen dat deze leeftijd juist terug moet naar 55 jaar.

Dit voorjaar organiseerde de Franse vakbeweging op grote schaal stakingen voor behoud van de huidige pensioenregelingen. Tevergeefs. In Nederland heeft het kabinet Balkenende II een reeks maatregelen aangekondigd om uittreding voor de 65ste verjaardag te ontmoedigen.

De acties van het ambulancepersoneel staan daar haaks op en lijken een voorbode van de aanstaande confrontatie tussen kabinet en werkgevers enerzijds en vakbeweging anderzijds. Het is de vraag of de vakbonden er wijs aan doen vast te houden aan het afdwingen van de gelijke behandeling op dit punt tussen privaat en publiek ambulancepersoneel, hoe redelijk dat ook lijkt.

Beter zou het zijn als vakbonden én werkgevers deze kans aangrijpen een trendbreuk te forceren. Waarom zou het gerechtvaardigd zijn dat een ambulancechauffeur al met 55 jaar met pensioen gaat, terwijl hij zich misschien nog jarenlang nuttig kan maken in een andere functie? Het conflict biedt een uitgelezen kans te werken aan praktische mogelijkheden voor ambulancepersoneel om met plezier tot hun 59ste door te werken en op termijn misschien zelfs langer, of men nu in de private of in de publieke sector werkt. Wie op een ambulance heeft gewerkt, kan met zijn ervaring op bijvoorbeeld de eerste-hulpafdeling van een ziekenhuis nog van grote waarde zijn.

Op deze manier zou inhoud kunnen worden gegeven aan fraaie Haagse afspraken over employability en 'werkend ouder worden'. Het biedt de sociale partners een kans vorm te geven aan een verantwoord ouderenbeleid. Dat is in het licht van de toekomst constructiever dan vast te houden aan een zo vroeg mogelijk pensioen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden