Pensioenregeling afgeschaft: eenmalige meevaller van 2 miljard

Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil een pensioenregeling voor ondernemers afschaffen waar zij zelf ook vanaf willen. Dat levert volgend jaar eenmalig 2 miljard euro meer belastinginkomsten op. Bijvoorbeeld te gebruiken om de lasten te verlichten, mogelijk die van ouderen. Of en hoe het kabinet dat gaat doen, heeft het nog niet besloten. Dat bleek vrijdag na afloop van de ministerraad.

Robert Giebels
Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën Beeld anp
Eric Wiebes, staatssecretaris van FinanciënBeeld anp

De veertig jaar oude regeling die Wiebes aanpakt - 'pensioen in eigen beheer' (PEB) - had het voor ondernemers fiscaal voordelig moeten maken pensioen op te bouwen. De ondernemer mag die pensioenopbouw aftrekken van zijn winstbelasting. De fiscus komt pas heffen als het pensioen wordt uitbetaald. Maar door de steeds lagere winstbelasting én lage rente is deze aftrekpost niet meer aantrekkelijk voor ondernemers.

Bovendien drukt het opgebouwde pensioenpotje op zijn balans als een verplichting wat het eventuele verkopen van zijn bedrijf lastiger maakt. Daardoor blijft het pensioenpotje bij het bedrijf, terwijl de gepensioneerde ondernemer er allang een beroep op had willen doen.

Koopkracht ouderen

Doordat het pensioen aldus vaak niet wordt uitbetaald, kan de Belastingdienst er ook geen belasting over heffen, waardoor de schatkist jaar na jaar miljarden aan inkomstenbelasting misloopt. In totaal 45 miljard euro hebben circa 150 duizend ondernemers aan eigen pensioen opgebouwd. De helft heeft het genoemde balansprobleem doordat er te weinig eigen vermogen staat tegenover de pensioenverplichtingen. Omdat hun pensioenregeling vaak negatief uitpakt willen de ondernemers ervan af.

Wiebes wil ze drie jaar de tijd geven om hun pensioenverplichtingen vrijwillig fiscaal voordelig af te kopen of om te zetten in een spaarregeling. Ze krijgen een over die drie jaar steeds kleinere korting op de belasting die ze moeten betalen over het pensioengeld dat ze opnemen. Wiebes schat dat dit volgend jaar eenmalig 2 miljard euro oplevert en een onbekend, maar aanzienlijk kleiner bedrag in de twee resterende jaren van de regeling. De staatssecretaris lijkt hiervoor de steun te hebben van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Pensioenen

Pensioenen vallen hoger uit als het akkoord van 2010 alsnog wordt ingevoerd, berekent het CPB. Maar het drijft ook een wig tussen generaties: wie voor 1976 is geboren, wordt benadeeld. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden