Pensioenpremies stijgen explosief

De pensioenpremies stijgen in 2002 zeker drie miljard gulden (1,36 miljard euro) naar ruim 29 miljard gulden (ruim 13 miljard euro)....

De Pensioen- en Verzekeringskamer bevestigt deze berekeningen van de Volkskrant. De premiestijging van zeker drie miljard gulden komt voor tweederde ten laste van werkgevers. Werknemers moeten een miljard bijbetalen. Het gaat al snel om tientallen guldens netto per maand.

Vooral door het slechte jaar voor beleggingen in aandelen moeten de premies omhoog. Door de dalende koersen slonken de buffers van de fondsen.

Eind 2000 hadden de fondsen een gezamenlijk vermogen van 1012 miljard gulden (bijna 460 miljard euro). Dat was ruimschoots voldoende om de pen sioentoezeggingen na te komen. Er was voor ruim 700 miljard gulden (317 miljard euro) aan pensioenen toegezegd.

Dit jaar zijn de vermogens van de pensioenfondsen teruggevallen tot ongeveer 915 miljard gulden (415 miljard euro). Dat is vooral te wijten aan de aandelenkoersen. Vorig jaar was ruim 40 procent van het pensioenvermogen, ruim 400 miljard gulden (ruim 181 miljard euro), in aandelen belegd. Dat percentage is door de waardedaling teruggezakt tot ongeveer 30 procent. De waarde van pen sioentoezeggingen steeg tot 760 miljard gulden (bijna 345 miljard euro). Dat betekent dat de verplichtingen voor 120 procent worden gedekt door het vermogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden