Pensioenpolissen blijken vaak zoek of verpulverd

Denkend aan pensioenen, zie ik beschimmelde polissen in donkere vochtige kelders. Dat beeld dringt zich op na het lezen van het Quinto-onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) naar pensioenadministraties bij verzekeraars.


Het DNB-onderzoek moest napluizen waarom er zoveel fouten in pensioenberekeningen staan. Die misrekeningen zijn niet groot en ook niet altijd in het nadeel van de gepensioneerden, maar komen wel vaak voor.


Verzekeraars en DNB-onderzoekers ontdekten dat sommige oude contracten, die ten grondslag liggen aan pensioenrechten, domweg onvindbaar waren. In bepaalde gevallen omdat ze gewoon waren weggegooid. Als het wel lukte deze documenten te traceren, bleken ze soms onleesbaar.


Daar sta je dan als verzekeraar die de mond vol heeft over vertrouwen, de lange termijn en zorgvuldigheid. Het bewaren van dit soort afspraken is de kernactiviteit van een verzekeraar.


DNB wil dan ook dat verzekeraars het probleem van de verrotte en zoekgeraakte polissen onmiddellijk aanpakken. Ze moeten ook laten zien hoe ze in de toekomst gaan voorkomen dat digitale afspraken in een groot zwart gat verdwijnen.


De aandacht voor het oude papier bij verzekeraars is aangewakkerd door het Pensioenregister (www.mijnpensioenregister.nl), dat sinds enkele weken in de lucht is. Dit register moet werknemers met een versplinterd arbeidsverleden helpen overzicht te krijgen over hun opgebouwde oudedagsvoorziening.


Mensen die hun hele leven bij de overheid of in de zorg hebben gewerkt, hebben het Pensioenregister niet echt nodig. Die kunnen op de site van ABP of Pensioenfonds Zorg & Welzijn zien hoeveel pensioen ze hebben opgebouwd.


Jobhoppers die hun pensioen niet elke keer hebben meegenomen naar de nieuwe werkgever, hebben daarentegen vaak geen flauw benul hoe het staat met hun pensioen. Dan is het pensioenregister een uitkomst. Je hebt wel een DigiD-code nodig om je gegevens te kunnen opvragen.


De informatie op het Pensioenregister is nog beperkt. Zelf opgebouwde pensioenen (lijfrentes) staan er bijvoorbeeld niet bij. Verder is alleen te zien hoe hoog het pensioen is als je doorwerkt tot je 65ste. Er zijn plannen de dienstverlening stapsgewijs uit te breiden.


Het geen kwaad de getallen, zeker als ze uit een ver verleden stammen, met enige argwaan te bekijken. Een deel is misschien gebaseerd op verpulverde documenten uit het archief van een slordige verzekeraar.


Frank van Alphen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden