'Pensioenplan juist goed voor jongeren'

'Genoeg geld in de buffers van de pensioenfondsen is belangrijker dan inflatiecorrectie. Als de buffers nu weer worden opgebouwd, profiteert de volgende generatie,' aldus Willem Noordman, pensioenspecialist FNV Bondgenoten.

Binnenkort proberen ze het nog een keer: een vierde crisisoverleg over het pensioendossier. Hoewel de interne spanningen afgelopen weken hoog opliepen, heeft de FNV-top nog steeds de hoop dat ze het eens kan worden. Ook FNV Bondgenoten, de bond die de zaak via de media op de spits dreef, heeft goede moed, zegt Willem Noordman (56). Hij is hoofdbestuurder en pensioenspecialist van FNV Bondgenoten.

Aan de noodzaak van hervormingen twijfelt hij niet. Immers: als je niets doet, pleeg je elke keer dat de levensverwachting stijgt een 'aanslagje op de buffers' van de pensioenfondsen. Dat betekent dat die het pensioen niet indexeren, of dat de werkgevers en werknemers meer moeten sparen. Nu al werkt iedereen een dag per week voor zijn pensioen. Meer dan genoeg, vindt men.

Daar komt bij, zegt Noordman, 'dat de schokken op de financiële markten steeds heftiger lijken te worden. Ons stelsel moet daar beter tegen bestand worden.'

U stelt dat uw voorstel solidair is met alle generaties. Maar FNV Jong en jongeren van de politieke partijen hebben zich tegen uw 'opstand' gekeerd?

'Ons plan is juist goed voor jongeren. Ze moeten zich realiseren dat ze zich in het gezelschap van de ouderenbond Anbo bevinden. Deze FNV-bond is ook tegen. Vanuit hun positie is dat begrijpelijk. In ons voorstel moet de pensioenpot zich eerst herstellen van de crisis. Dat betekent dat de komende jaren de pensioenen niet volledig meestijgen met de inflatie. Gepensioneerden willen natuurlijk dat hun koopkracht op peil blijft.

'Wij hebben net een diepe crisis gehad en zijn daar dankzij de buffers van de pensioenfondsen min of meer heelhuids door gekomen. Het is solidair om die buffers nu weer op te bouwen, zodat als er een nieuwe crisis komt de volgende generatie er ook profijt van heeft.'

Wat wilt u doen?
'We willen redelijk dicht bij het huidige stelsel blijven. Je moet niet vergeten dat we het beste pensioensysteem ter wereld hebben, zoiets moet je niet zomaar over boord zetten.

'Nu is de hoogte van het pensioen onvoorwaardelijk. Dat wordt voorwaardelijk, we kunnen niet garanderen wat het beleggingsrendement van pensioenfondsen is.

'Maar we willen wel met een zo groot mogelijke zekerheid zeggen wat het pensioen wordt. Momenteel moeten de pensioenfondsen een zekerheidsmaat van 97,5 procent aanhouden. Dit betekent dat het risico dat de dekkingsgraad (de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen, red.) volgend jaar onder de 100 komt, niet meer dan 2,5 procent mag zijn. Als een fonds in de problemen raakt, moet het een herstelplan indienen waarin het uit de doeken doet hoe het fonds dit binnen vijftien jaar denkt op te lossen.

'Die regels zijn te strikt. We willen de zekerheidsmaat van 97,5 procent aanhouden, maar we willen af van die herstelplicht binnen vijftien jaar. Zo kun je een betere balans zoeken tussen indexeren en het herstel van de buffers.'

FNV-voorzitter Jongerius had eind maart al bijna een akkoord met de werkgevers. Dat is sinds de interne crisis van tafel. Waarin verschilt het plan van dat van FNV Bondgenoten?

'Mensen willen zekerheid. Werknemers weten nu hoeveel pensioen ze kunnen verwachten. Hoewel hier geen garanties over te geven zijn, willen mensen wel zo'n indicatie.

'In het conceptakkoord van maart was afgesproken dat er voortaan met enorme marges wordt gewerkt. Dit vinden wij te onzeker. Wij willen een duidelijke indicatie geven van wat het gaat worden. We willen wel beter communiceren dat als de rendementen tegenvallen, de pensioenuitkering lager kan uitvallen. Die rekening moet niet alleen bij de werknemers worden neergelegd. Doordat je een duidelijke pensioenindicatie hebt, sta je tijdens onderhandelingen over bijstortingen met werkgevers sterker.

'Bovendien vinden we de zekerheidsmarge die wordt gebruikt in het conceptakkoord te groot. Nu geldt dat het risico dat het fonds volgend jaar niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, niet groter mag zijn van 2,5 procent. In hun model is er komende jaren een risico van 7 procent.

'In praktijk komt dit model erop neer dat de pensioenen eerst worden geïndexeerd, en dat men dan pas kiest voor het herstellen van de buffers. Wij geven eerst prioriteit aan het herstel, en kijken dan naar de mogelijkheden voor indexatie.' (Tekst Elsbeth Stoker, foto Gabriel Eisenmeier)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden