Pensioenmiljarden naar opkopers

Grootste vijf pensioenfondsen verdubbelen investering in opkoopfondsen tot 21 miljard...

AMSTERDAM De grootste vijf pensioenfondsen van Nederland gaan hun beleggingen in opkoopfondsen de komende jaren opschroeven: van 12 miljard euro in 2006 naar ten minste 21 miljard euro. Ze verwachten een hoger rendement dan op aandelen. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Opkoopfondsen liggen onder vuur, omdat ze ondernemingen zoals HEMA en Ziggo kopen en daarna volstoppen met leningen. De Angelsaksische opkopers krijgen geld terug van de Nederlandse fiscus, omdat zij – op papier – verlies maken. Het kabinet wil dit inperken.

De groei van de beleggingen in private equity plaatst vakbonden in een spagaat. Enerzijds protesteren ze tegen deze opkoopfondsen, omdat die bij hun overnamen geen rekening zouden houden met de belangen van de werknemers, en bedrijven kaalplukken. Anderzijds zitten bondsbestuurders in besturen van pensioenfondsen die hebben besloten meer geld in private equity te beleggen.

‘Die twee rollen kunnen we goed uit elkaar houden’, zegt Xander den Uyl, bestuurder van zowel ambtenarenbond AbvaKabo FNV als van het pensioenfonds ABP, dat het meest in private equity belegt. Den Uyl meent dat pensioenfondsen opkoopfondsen kunnen opvoeden. ‘Pensioenfondsen kunnen als belangrijke klant hun eisen op het gebied van milieu en sociaal beleid op tafel leggen.’

De fondsen voor ambtenaren (ABP), de zorg (PZW), de metaalsector (PMT), de bouw (BPF) en het Spoorwegpensioenfonds hebben steeds meer vertrouwen in private equity. ABP, met een belegd vermogen van 205 miljard euro, verwacht de komende jaren ruim 11 miljard euro per jaar in opkoopfondsen te beleggen. Bij het pensioenfonds BPF Bouw stijgt het in private equity belegd vermogen van 30 miljoen euro in 2006 naar 1 miljard euro in 2010.

Volgens de Vereniging voor Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) zijn grote pensioenfondsen steeds meer op zoek naar nieuwe beleggingscategorieën, waarvan private equity een van de belangrijkste is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden