Pensioengeld niet in windmolens

Nederlands grootste pensioenbeheerder gaat niet beleggen in windparken op zee. Waar in het buitenland beheerders inzetten op duurzame energie, houdt APG vast aan de fossiele variant.

AMSTERDAM - De Nederlandse pensioenbeheerder APG, die beleggingen beheert van vijf pensioenfondsen, waaronder het ABP, zal voorlopig niet investeren in windparken voor de Nederlandse kust. De techniek van offshorewindturbines is te jong en de bijdrage van de subsidiërende overheid is te onzeker om aan de rendementseisen van het fonds te voldoen.

Dat zegt APG in een toelichting op het donderdag verschenen Verslag Verantwoord Beleggen van het fonds. Met een beheerd vermogen van 359 miljard euro is APG de grootste pensioenbeheerder van Nederland en een van de grootste ter wereld.

De opstelling is een tegenvaller voor het kabinet, dat voor de uitvoering van het energieakkoord afhankelijk is van de bereidheid van bedrijven, banken en fondsen om geld te steken in duurzame energie. Om te voldoen aan internationale klimaatafspraken, moet onder meer 11 miljard euro worden geïnvesteerd in duizend windturbines in windparken op zee.

undefined

Geen solide basis

De grootste pensioenbeheerder ziet daar dus geen brood in. Investeringen in alternatieve energiebronnen zoals wind en zonnekracht 'zijn voor een groot deel afhankelijk van subsidies en belastingvoordelen', stelt APG. 'Dat is geen solide basis voor beleggingen op lange termijn'.

APG erkent dat het Deense pensioenfonds PKA wel heeft geïnvesteerd in het in aanbouw zijnde (grootste) Nederlandse windpark Gemini, 55 kilometer boven Ameland. De benodigde 2,8 miljard euro daarvoor is opgehaald bij twaalf internationale commerciële kredietverstrekkers, drie exportkredietmaatschappijen en de Europese Investeringsbank.

'Waarom het voor PKA wel interessant is, weten we niet', zegt woordvoerder Harmen Geers. Het Nederlandse pensioenfonds is volgens hem vooral huiverig vanwege de onzekere rol van overheidssubsidies. 'In Spanje bijvoorbeeld zijn toegezegde subsidies voor duurzame energie weer ingetrokken. In Noorwegen zijn afgesproken tarieven voor gasnetwerken verhoogd. Daar zijn we erg van geschrokken.'

De pensioenbeheerder heeft nu ongeveer 1 miljard euro belegd in hernieuwbare energie, vooral in bestaande windmolens op land. Het gaat om 0,3 procent van het belegde vermogen. In 2013 zijn geen nieuwe investeringen in duurzame energie of infrastructuur gedaan. 'Er zijn geen voorstellen langsgekomen die aan de kwaliteitseisen voldoen.'

undefined

Beleggen in olie en gas

In bedrijven voor olie- en gaswinning, zoals Shell, BP en Gazprom, heeft APG tien keer zoveel geïnvesteerd als in duurzame energie. Volgens onderzoeksbureau Profundo gaat het om 10,2 miljard euro, 3 procent van het belegde vermogen, een bedrag dat APG donderdag wilde bevestigen noch ontkennen.

APG houdt er rekening mee dat de waarde van beleggingen in fossiele energie sterk kan dalen als overheden serieus werk maken van maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden. Dat zou volgens de belegger tot een forse daling van het gebruik van fossiele brandstoffen leiden. De waarschijnlijkheid van dit scenario wordt komend jaar onderzocht. 'Maar tot dusver lijken energiebedrijven er geen rekening mee te houden.'

Van het afstoten van investeringen in fossiele energie is voorlopig dan ook geen sprake, zegt directeur Claudia Kruse van het duurzaamheidsteam van APG. Andere grote pensioenfondsen hebben die stap al wel gezet. De Noorse pensioenbeheerder Storebrand trok zich vorig jaar terug uit dertien kolen- en zes oliemaatschappijen, omdat hun voorraden volgens het fonds 'in de toekomst waardeloos zullen zijn'. Het Zweedse pensioenfonds AP4 schrapte een groot deel van haar investering in fossiele brandstoffen, omdat het verwacht dat het rendement van olie- en kolenbedrijven in de toekomst zal dalen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden