Pensioenfondsen rijker na briljant beursjaar

Het pensioenfonds van computerfabrikant IBM Nederland heeft in 1997 met een rendement van 26 procent het beste beleggingsresultaat geboekt van alle pensioenbeheerders....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Alle pensioenfondsen deden in 1997 betere zaken dan het gemiddelde rendement van de vijf jaar ervoor. Dat blijkt uit een overzicht van de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen OPF en de Vereniging van Bedrijfspensioenfondsen VB. De twee organisaties publiceerden donderdag voor de derde keer hun overzicht van de prestaties van de meeste Nederlandse pensioenfondsen, die op vrijwillige basis meedoen.

Het pensioenfonds van Shell, dat in 1996 nog het beste scoorde, moest vorig jaar genoegen nemen met een rendement van 22,5 procent. Het fonds hoefde alleen IBM voor te laten gaan. Pensioenfondsen met een groot belang in aandelen scoorden over het algemeen het beste en Shell belegde veruit het meest in aandelen, 67 procent.

Koploper IBM Nederland belegde 62 procent van zijn vermogen in aandelen, maar maakte blijkbaar betere keuzes. Wegens het grotere risico van beleggen in aandelen heeft tot nu toe slechts een op de tien fondsen meer dan de helft van zijn vermogen in zulke effecten gestoken.

Dat neemt niet weg dat aandelen een steeds belangrijker onderdeel worden in de portefeuille van pensioenfondsen. Alle pensioenfondsen doen meer in aandelen dan drie jaar geleden. 'De fondsen die weinig aandelen hadden, kopen bij. Maar hetzelfde geldt voor fondsen die al veel aandelen hadden', aldus C. van Rees van het OPF. 'Het verschil is daardoor hetzelfde gebleven.'

Het aandelenbelang van de pensioenfondsen groeide het afgelopen jaar gemiddeld van 32 procent naar 37 procent. In tegenstelling tot voorgaande jaren onttrokken de fondsen geld aan de toch sterk presterende Nederlandse aandelenmarkt. Ruim 60 procent van de pensioenfondsen was netto verkoper op de thuismarkt.

De beheerders van pensioengeld lijken hiermee een voorschot te nemen op de komst van de EMU. Enkele fondsen kondigden al aan dat in de toekomst de nadruk zal liggen op de Europese markt en niet meer op de Nederlandse. Het valaturisico dat tot nu toe een belangrijke rem is voor investeringen in buitenlandse aandelen, verdwijnt immers met de komst van de EMU.

De laagste score kwam vorig jaar op het conto van het kleine Bedrijfspensioenfonds Groothandel in Levensmiddelen, dat een rendement van 7,5 procent behaalde. Dit fonds stak slechts eentiende van zijn kapitaal in aandelen en was het enige fonds dat een rendement van lager dan 10 procent behaalde.

De groothandelaren waren in goed gezelschap. Het pensioenfonds van De Nederlandsche Bank boekte eveneens een heel mager resultaat. Het totaal rendement kwam vorig jaar uit op 10,7 procent. Volgens een woordvoerder is deze povere prestatie 'simpel' te verklaren. 'We hebben meer in obligaties geïnvesteerd dan in aandelen. Dat is een beleggingskeuze.'

De centrale bank had vorig jaar 17 procent van zijn pensioengelden in aandelen belegd. Dat is weinig in vergelijking met andere pensioenfondsen, maar toch een aanzienlijke uitbreiding in vergelijking met 1993. Toen was het aandelenpercentage bij De Nederlandsche Bank slechts 2 procent.

Nederlands grootste pensioenfonds, het ABP, bevond zich vorig jaar in de achterhoede, net als beide voorgaande jaren. Het ABP behaalde met zijn belegd vermogen van 270 miljard gulden een rendement van 11,9 procent. Het percentage aandelen in de totale portefeuille bedroeg 21 procent. Het ABP liet onlangs weten het percentage aandelen de komende drie jaar te willen opvoeren tot circa 40 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden