Pensioenfondsen gaan hypotheken verstrekken

Drie Nederlandse pensioenfondsen gaan rechtstreeks met banken en verzekeraars concurreren op de Nederlandse hypotheekmarkt. De fondsen hebben samen ruim 2 miljard euro beschikbaar gesteld voor leningen aan huizenkopers. De hypotheken van de pensioenfondsen zijn per direct via ongeveer 150 hypotheekadvieskantoren verkrijgbaar. Ze hanteren scherpe rentetarieven en worden verkocht onder de merknaam Munt Hypotheken.

null Beeld anp
Beeld anp

De drie pensioenfondsen hebben dit vandaag bekendgemaakt. De deelnemers zijn het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT), het Pensioenfonds Hoogovens en het Pensioenfonds PGB. In totaal wordt dit jaar naar verwachting voor ongeveer 41 miljard euro aan hypotheken verstrekt. Die 2 miljard is dus goed voor bijna 5 procent van de jaarproductie.

Gehoor aan oproep kabinet
Met deze stap geven de fondsen gehoor aan de oproep van het kabinet om meer in Nederland te beleggen. Het kabinet probeert de pensioenfondsen al een paar jaar over te halen meer te investeren in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en in de huizenmarkt. De overheid, de banken en pensioenfondsen studeren al enige tijd op de invoering van een Nationale Hypotheek Instelling (NHI). De NHI komt echter niet van de grond, omdat pensioenfondsen, banken en overheid het niet eens worden over de voorwaarden.

De al genoemde drie pensioenfondsen hebben besloten niet langer af te wachten en gewoon zelf de hypotheekmarkt op te gaan. Ze brengen hun geld onder bij de Dutch Mortgage Funding Company (DMFCO). Dat is een investeringsmaatschappij die geleid wordt door twee voormalige NIBC-bankiers, Jeroen van Hessen en Jeroen Looman. Van Hessen en Looman beheren niet alleen de hypotheekbeleggingen van de fondsen, maar regelen ook de hypotheekdistributie en marketing.

null Beeld anp
Beeld anp

PMT is qua omvang het derde pensioenfonds van Nederland, met een beheerd vermogen van 55,5 miljard euro. Het fonds investeert 1 miljard euro in DMFCO. 'Wij beleggen al wel in Nederlands onroerend goed zoals kantoorpanden en huurwoningen, maar zitten nog helemaal niet in hypotheken', verklaart de woordvoerster van PMT. Nederlandse hypotheken zijn voor pensioenfondsen een aantrekkelijke belegging, omdat het langetermijn-beleggingen zijn met een laag risico, die toch meer opleveren dan staatsobligaties.

Het Pensioenfonds PGB, waarbij vooral bedrijven uit de grafimedia-industrie zijn aangesloten, meldt dat het voor 500 miljoen euro meedoet. PGB-bestuurder Rob Heerkens: 'Het aantal aanbieders van woninghypotheken is als gevolg van de financiële crisis teruggelopen.... Hierdoor zijn de marges op hypotheken opgelopen en daarmee aantrekkelijk geworden voor langetermijninvesteerders als pensioenfondsen.'

'Meer pensioenfondsen zullen volgen'
De kans is groot dat meer pensioenfondsen zich bij het initiatief aansluiten. Jeroen Looman van DFMCO zegt met een aantal andere fondsen in gesprek te zijn. 'Maar dat zijn middelgrote fondsen, geen fondsen uit de top vijf.' Looman hoopt het beschikbare bedrag op korte termijn naar 3 miljard euro te kunnen tillen.

Munt Hypotheken verkoopt lineaire, annuïtaire en aflossingsvrije hypotheken met rentevaste periodes van 10, 20 en 30 jaar. Een variabele rente is ook mogelijk. Met de geadverteerde rentetarieven schaart Munt Hypotheken zich onder de scherpste aanbieders. In tegenstelling tot de meeste banken en verzekeraars staat deze nieuwe hypotheekverstrekker zijn klanten toe onbeperkt boetevrij af te lossen (behalve bij oversluiten).

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden