Pensioenfonds wijkt uit naar verzekeraar
Steeds meer pensioenfondsen willen hun regeling onderbrengen bij een verzekeraar. Op die manier kunnen ze hun deelnemers garanderen dat het pensioen niet wordt afgestempeld. Probleem is dat het inkopen van een gegarandeerd pensioen op dit moment duur is vanwege de lage rente.
Nationale Nederlanden en Aegon merken dat pensioenfondsen sinds de kredietcrisis meer belangstelling hebben om hun verplichtingen over te hevelen naar een verzekeraar. Verzekeraars hebben al honderden fondsen in hun boeken. Circa 10 procent van de werknemers heeft een zogeheten verzekerde pensioenregeling.
‘De afgelopen anderhalf jaar zijn tientallen grotere fondsen bij ons langs geweest’, zegt David Knibbe, directeur zakelijke klanten bij Nationale Nederlanden. De verzekeraar beheert de pensioenen van 800 duizend werknemers. ‘Veel kleinere fondsen overwegen hun verplichtingen onder te brengen bij een verzekeraar’, zegt Leon Mooijman, pensioenadviseur bij werkgeversorganisatie AWVN.
Overstaptrend
De overstaptrend is al langer gaande. Uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat het aantal ondernemingspensioenfondsen sinds 2004 met 240 is gedaald naar 474 eind 2009. Het grootste deel van deze fondsen heeft de pensioenverplichtingen ondergebracht bij een verzekeraar.
Deze trend is de afgelopen jaren versterkt door een combinatie van strengere eisen aan het bestuur, de kredietcrisis en de stijgende levensverwachting. Bovendien willen veel ondernemingen af van de onvoorspelbaarheid van de pensioenpremie. Elke keer dat een fonds in de gevarenzone komt, klopt het immers aan bij de werkgever.
De overstap naar een verzekeraar staat extra in de belangstelling omdat verzekeraars de pensioenen nooit verlagen. ‘ Wij dekken renterisico’s af’, zegt Knibbe. ‘Verder beleggen we erg conservatief.’
Ondernemingspensioenfondsen
De meeste kleine fondsen zijn ondernemingspensioenfondsen. Die zijn gekoppeld aan een bepaald bedrijf. De meeste werknemers bouwen pensioen op bij een van de 75 bedrijfstakpensioenfondsen. Dit zijn fondsen zoals ABP, Zorg & Welzijn, PME en PMT.
Onlangs maakten minister Donner en DNB bekend dat veertien pensioenfondsen waarschijnlijk hun pensioenen moeten verlagen. Deze fondsen, waarvan PME de grootste is, moeten dit doen omdat ze achterlopen bij hun herstelplan. Een van de fondsen op de lijst van veertien, het fonds van reclamebureau JWT, zei in onderhandeling te zijn met twee verzekeraars over overdracht van de verplichtingen.
Volgens de verzekeraars kunnen fondsen met een dekkingsgraad van 95 procent de verplichtingen voor 100 procent verzekeren. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen en alle toekomstige verplichtingen. Fondsen met een lagere dekkingsgraad moeten nog een keer hun hand ophouden bij de werkgever.