Pensioenfonds PFZW gaat groen beleggen

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) wil met zijn beleggingen actief bijdragen aan oplossingen voor milieu en leefomgeving. In 2020 moet 12 procent van het pensioengeld van het personeel in de zorg, goed voor ruim 20 miljard euro, zijn geïnvesteerd in ondernemingen die niet alleen financieel rendement opleveren, maar ook meetbaar effect hebben op klimaat, waterschaarste, gezondheid of voedselzekerheid.

Carlijne Vos
Windmolens Beeld anp
WindmolensBeeld anp

Met deze forse ambitie loopt PFZW ver vooruit op de trend van zogeheten impact investeringen, de nieuwste hype in de wereld van verantwoord beleggen. Bij impact beleggen gaat het niet alleen om het selecteren van 'verantwoorde' bedrijven of uitsluiten van discutabele sectoren zoals de wapen- of tabaksindustrie, maar om het bijdragen aan concrete oplossingen voor milieu of mens.

Investeren in ondernemingen met maatschappelijk rendement wint in rap tempo aan populariteit. De 150 meest vooruitstrevende impactinvesteerders wereldwijd, verenigd in het Global Impact Investment Network (GIIN) belegden vorig jaar naar schatting 46 miljard dollar in bedrijven die zowel financieel als maatschappelijk rendement opleveren. Maar ook andere institutionele-, commerciële- en charitatieve en kleinschalige (crowdfunders) investeerders kiezen voor het creëren van maatschappelijke impact. Volgens de Europese vereniging van duurzame beleggers Eurosif is het aantal impactinvesteringen door institutionele beleggers in de afgelopen twee jaar met 52 procent toegenomen tot 20,3 miljard euro.

Probleem is volgens de Vereniging van Beleggers voor Duurzaam Ondernemen (VBDO) dat de term impact investment nogal breed is. 'Aan de ene kant van het spectrum bevinden zich de organisaties die aan filantropie doen, aan de andere kant de financiële instellingen die het vooral om financieel rendement te doen is. De echte impactonderneming moet op zowel maatschappelijk als financieel rendement kunnen worden afgerekend', legt duurzaamheidsexpert Frank Wagemans uit.

Verduurzaming bestaande beleggingen

Ook APG, de uitvoerder van de 340 miljard aan pensioengelden van ABP, zegt zo'n 5 procent (14,5 miljard) geïnvesteerd te hebben in 'concrete oplossingen voor klimaatverandering, waterschaarste, waterovervloed, vervuiling, het verlies van leefgebieden of diersoorten en de behoefte aan microfinanciering'. Het pensioenfonds heeft geen concreet steven om de impact investeringen te verhogen, maar zet vooral in op verduurzaming van bestaande beleggingen zoals die in energie of vastgoed - goed voor 40 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd. 'Wij willen onze rol als aandeelhouder nog beter benutten om druk uit te oefenen op bedrijven om duurzamer te produceren', aldus een woordvoerder.

Het grote probleem voor institutionele beleggers is het gebrek aan investeringsmogelijkheden. 'We moeten op zoek naar nieuwe investeringsstructuren met voldoende schaalgrootte én bewezen maatschappelijk rendement. Tegelijkertijd mogen die investeringen niet te risicovol zijn omdat we wel een financiële belofte moeten inlossen.
Dat is geen sinecure', zo verwoordt Marcel Jeucken, hoofd verantwoorde beleggingen van pensioenuitvoerder PGGM de beperkingen waartegen het nieuwe fenomeen aanloopt.

Volgens de Vereniging van Beleggers voor Duurzaam Ondernemen (VBDO) is het een kwestie van tijd voordat impact investment de norm wordt. Microfinanciering kende ook een aanloop van twintig jaar voordat het breed werd opgepakt, relativeert duurzaamheidexpert Frank Wagemans van VBDO. 'Beleggers willen echt bijdragen aan een betere wereld. Dat zie je aan de groei in duurzaam beleggen en de komst van nieuwe groene beleggingsfondsen en sociale leningen.'

De term impact investering is vijf jaar geleden uit de Verenigde Staten komen overwaaien en werd drie jaar laten breed overgenomen na een toespraak van McKinsey's topman Dominic Barton, waarin hij pleitte voor inclusief kapitalisme. Hij waarschuwde voor de toenemende ongelijkheid in de wereld tussen rijk en arm, jong en oud. Het zogenoemde korte termijnkapitalisme of 'kwartaalkapitalisme' zou volgens hem de grootste bedreiging voor de wereldeconomie vormen. Daarna kwamen diverse initiatieven voor impact investment op gang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden