Pensioenfonds CBR onzorgvuldig geleid

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Het interne pensioenfonds van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is jarenlang onzorgvuldig bestuurd. Zo werd er tegen de regels in met miljoenen euro's geschoven, terwijl van deze beslissingen vaak geen notulen werden gemaakt. Hoewel de erg losse bestuurscultuur leidde tot een fiks aantal 'onregelmatigheden', is er geen sprake geweest van fraude.

Dat concludeert forensisch accountantsbureau Integis in een rapport dat het CBR dinsdag bekendmaakte. Op verzoek van de huidige directie en de ondernemingsraad van het rijvaardigheidsbureau deed Integis bijna een jaar lang onderzoek naar de geldstromen binnen het toeslagfonds, een deel van het interne pensioenfonds dat is ingesteld om de pensioenen van CBR-werknemers mee te laten stijgen met de inflatie.

Het geschuif met geld leidde er onder meer toe dat de 32 miljoen gulden (14,5 miljoen euro) die tot eind 1997 beschikbaar was voor het financieren van deze stijging, van de ene op de andere dag van de balans verdween. Volgens de onderzoekers zat er vervolgens ruim vijf jaar geen geld in het toeslagfonds, totdat de directie van het CBR er begin 2003 zo'n 5 miljoen euro in stortte vanuit een andere pot.

Ook blijkt dat de verslaglegging van vergaderingen en beslissingen vaak onvolledig of onjuist was, of zelfs ontbrak. De onderzoekers wijzen daarbij op een interne memo, waarin voormalig financieel directeur Tau van het CBR schrijft: 'Laten we in het vervolg dit soort zaken, zoals oorspronkelijk, mondeling communiceren in plaats van dit onnodige formele schrijven.'

Zegsman Coen Slebbering laat desgevraagd weten dat het CBR 'als instituut een aparte tijd heeft meegemaakt'. 'Er was sprake van een rommelige administratieve sfeer, maar er is geen fraude gepleegd', wijst hij op de conclusie van de onderzoekers. Daarin staat ook dat de meeste van de boekhoudkundige onjuistheden weer zijn rechtgetrokken.

De ondernemingsraad van CBR wil vooralsnog niet inhoudelijk reageren op het rapport of de daarin voorgestelde adviezen. In een intern bericht laat or-voorzitter Cees Lange weten pas een standpunt in te nemen na overleg met de directie.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden