Pensioenfonds belegt steeds riskanter

Pensioenfondsen gaan steeds riskanter beleggen. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het financiële onderzoeksbureau WM Company. Van de bijna duizend miljard gulden die de 223 onderzochte pensioenfondsen beheren, was in 1999 bijna de helft in aandelen belegd....

Gemiddeld verdienden de fondsen vorig jaar 16,3 procent op hun beleggingen. Over de afgelopen vijf jaar was dat gemiddeld 14,9 procent.

De verschillen in beleggingsresultaat tussen de diverse pensioenfondsen waren vorig jaar enorm, zo blijkt uit het onderzoek. Een fonds verdiende slechts 0,8 procent op de beleggingen terwijl het best presterende fonds 31,3 procent winst boekte.

Namen van deze fondsen publiceert WM Company niet. Van de wel met name genoemde pensioenfondsen deed Shell het vorig jaar het beste met 28 procent rendement. Het Limburgs Dagblad scoorde het laagst met 2,1 procent winst.

WM Company bekijkt jaarlijks in opdracht van de bedrijfs- en ondernemingspensioenfondsen de resultaten van Nederlandse fondsen. De gegevens van 112 fondsen die daarvoor toestemming geven, worden gepubliceerd.

De verschillen tussen de fondsen komen voort uit het beleggingsbeleid en de gekozen beleggingen. Een fonds met veel jonge deelnemers die pas over tientallen jaren pensioen krijgen, kan met veel meer risico's beleggen dan een fonds met vooral deelnemers die al pensioen krijgen.

In de drie beleggingsvormen vastgoed, obligaties en aandelen deden de obligaties het het slechtst. Zo daalden de rendementen op euro-obligaties met 2,4 procent. Obligaties in dollars en Engelse ponden deden het wat beter door de koersstijgingen van deze munten. Het lage rendement van het Limburgs Dagblad valt hierdoor te verklaren. Dit fonds heeft tweederde van het geld in obligaties gestopt.

Beleggingen in aandelen leverden het meeste rendement op, zo blijkt uit het overzicht. In 1999 werd daarop gemiddeld 41,4 procent winst geboekt. Dit wordt weerspiegeld in de resultaten van de beleggingen van Shell. Dit fonds heeft driekwart van het geld in aandelen belegd.

De pensioenfondsen zijn de afgelopen tien jaar steeds meer in aandelen gaan beleggen. In 1990 werd nog maar eenvijfde van het pensioengeld in aandelen gestopt, nu is dat 47 procent. Vooral vorig jaar stegen de beleggingen inaandelen sterk, met liefst 20 procent.

De grootste pensioenfondsen, ABP en PGGM, wegen niet mee bij de vaststelling van het gemiddelde rendement van 16,3 procent. Zij zouden de uitslag te veel beïnvloeden door hun enorme omvang.

Het ambtenarenpensioenfonds ABP, dat 325 miljard in kas heeft, boekte vorig jaar slechts 10 procent rendement op de beleggingen.

Het fonds heeft de helft van het geld in obligaties belegd en 40 procent in aandelen. PGGM, het fonds voor de zorg, boekte daarentegen 22,7 procent rendement. Dit fonds beheert 112 miljard gulden pensioengeld. PGGM heeft 61 procent van het geld in aandelen belegd en een kwart in obligaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden