Pensioenen

Pieter en Dirk-Jan Omtzigt schrijven over problemen die de pensioenfondsen zouden bedreigen (Forum, 27 juli). Gesteld wordt dat het PGGM uitgaat van een rendement van 9 procent op zijn beleggingen....

Iets anders is dat het PGGM een prognose heeft gemaakt van ontwikkelingen van premie en rendement van beleggingen. Voor dit doel is inderdaad gewerkt met 9 procent.

De verwijzing van de schrijvers naar de levensverwachting in het jaar 2049 en de gevaren die daardoor zouden ontstaan, is niet relevant. In 2049 zullen alle thans gepensioneerden zijn overleden. Daarnaast worden jaarlijks voor de berekening van de pensioenverplichtingen van een pensioenfonds, de meest actuele sterftetabellen gehanteerd. Met de geleidelijke stijging van de gemiddelde leeftijd zal dus wel degelijk rekening worden gehouden.

Michel van Leeuwen zit er naast als hij beweert dat jongeren al jaren op grote schaal door de ouderen in een pensioenfonds worden gesubsidiëerd (Geachte Redactie, 1 augustus). Bij de meeste pensioenfondsen worden de in het verleden opgebouwde pensioenaanspraken geïndexeerd. Aangezien oudere werknemers meer achterliggende dienstjaren hebben, is het bedrag dat nodig is voor hun indexering, veel hoger dan voor jongeren. Toch geschiedt de financiering door middel van een doorsneepremie, die voor jongeren en ouderen gelijk is. Dit is dan ook de reden, waarom de financiering van eindloonregelingen door middel van een doorsneepremie recentelijk is beperkt is tot een maximum-jaarinkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden